Sara Svanlund, andra vice ordförande i Lärarnas Riksförbund. Foto: SVT

”Att tacka nej till pengar är väldigt synd”

Uppdaterad
Publicerad

Skolor i Södertälje kommun går miste om sju miljoner kronor i statsbidrag till läxhjälp. Av den enkla anledningen att många skolor inte har sökt bidraget. Nu reagerar Lärarnas Riksförbund på det.

– Det är såklart inte bra. Vi vill ju ha en likvärdig skola, och när det statliga bidraget inte söks fullt ut så når det ju inte eleverna som resurserna är tilltänkta för, säger Sara Svanlund som är andre vice ordförande på Lärarnas riksförbund.

På Utbildningskontoret i Södertälje verkar det inte göra så mycket att man går miste om flera miljoner.

Regeringen har satsat 370 miljoner kronor på att elever ska få läxhjälp. Men bara 281 miljoner kronor har hittills delats ut landet över.

Men kan det vara så att skolor inte behöver bidraget?

– Pengar och resurser har vi nytta av överallt. Vi kan skapa en bättre arbetsmiljö, höja lärarnas löner, och att tacka nej till pengar är väldigt synd. Det finns alltid hål att stoppa pengarna i, säger Sara Svanlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.