Idag besökte niondeklassare Torekällgymnasiet för att få information. ”Alla vill ju ha ett jobb liksom och utbildning är det viktigaste för att få ett, och då satsar man allt på betygen”, säger Dag Lindén. Foto: SVT

Södertäljeelever får allt bättre betyg

Uppdaterad
Publicerad

Södertäljes gymnasieelever får allt bättre betyg visar siffror från Skolverket. Och betygen är något som eleverna funderar över när de söker till gymnasiet.

Under torsdagen har  niondeklassare slussats runt på gymnasieskolor runt om i Södertälje för att få information om de olika utbildningarna. Och valet de står inför väcker många funderingar.

– Det är ett rätt svårt val, det är ens framtid det gäller så man måste välja rätt, säger Dag Lindén, som går i nian och ska söka till gymnasiet.

Snittbetygen blir bättre

Enligt statistik från Skolverket har snittbetyget för Södertäljes gymnasieskolors avgångselever ökat från 12 till 14, på en skala där 20 är bäst, detta under en tjugoårsperiod. Numer hamnar Södertälje på samma nivå som riksgenomsnittet.

Skolverket har inte gjort någon lokal analys men säger den här typen av förändringar kan ha med utbildningsutbudet att göra, att utbildningar med låga meritvärden kan till exempel ha tagits bort och att utbildningar som lockar elever med höga meritvärden startas.

Dag Lindén tror att arbetsmarknaden kan ha påverkat.

– Alla vill ju ha ett jobb liksom. Och utbildning är det viktigaste för att få ett, så då satsar man allt på betygen.

Många hoppar av

Men samtidigt som betygen blivit bättre är det 27 procent av eleverna på nationella programmen som inte slutför gymnasiet under en treårs period. 

Madeleine Lundberg som går i trean på elprogrammet tycker att lärarna försöker peppa.

– De hejar på en och visar att de vill att vi ska bli bättre och få höga betyg.

Hur mycket fokus har det varit i skolan på era betyg?

– Det har varit ganska mycket ändå. Jag har alltid haft en stor press på mig själv och aldrig kunnat få ett C.

Så betyg är viktigt för dig?

– Ja, verkligen. Det är väl mest en typ av godkännande kan man säga.

Och Dag Linden kommer också att jobba hårt när han kommer in på gymnasiet.

– Jag kommer jobba riktigt hårt. Jag vill ha ett bra jobb när jag blir stor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.