Barnmorskorna på BB-hemma gör hembesök. Foto: SVT/TT

Barnmorskan: ”Skapar större trygghet”

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar i Södertälje kan nu komma hem från BB extra snabbt. Istället för att stanna kvar på BB har runt 120 familjer nu fått hembesök av barnmorskor, sedan verksamheten som kallas BB hemma startade i december.

Istället för att familjen Johansson Wilbacher stannade kvar på BB efter förlossningen får de nu besök i hemmet av barnmorskan Karin Gustafsson.

Familjens yngsta dotter Florence kom till världen för ett par dagar sen. Hon föddes klockan två på natten, redan tio timmar senare fick familjen åka hem.

– Kände du att du också ville gå hem eller blev det lite för snabbt?, frågar Karin Gustafsson när hon sitter i familjens soffa.

– Ja, det kanske blev lite snabbt, men på ett sätt blev det väldigt bra med våra större barn, svarar Helena Johansson.

– Det var bra att ni hade den här första tiden tillsammans?

– Ja, precis.

Åkt hem till 120 familjer

BB hemma startade i Södertälje i december, sedan dess har Maria Gustafsson och hennes kollegor åkt hem till runt 120 familjer istället för att de har tagit sig till BB-mottagningen.

Barnmorskorna ringer varje dag och gör sedan hembesök, och det är bara de mammor och barn vars förlossningar gått bra som åker hem.

Det har varit både för- och nackdelar med att komma hem snabbt.

– Man kastas liksom in i livet, säger Thomas Wilbacher.

– Vi hann inte riktigt sova, fyller Helena Johansson i.

Platsbrist oroar

Verksamheten drog igång samtidigt som Södertälje fick ta emot fler patienter från det nedlagda BB Sofia. Kritiker menade att risken finns att mammor körs hem på grund av platsbrist.

– Visst kan det vara så vid enskilda tillfällen att man tycker att nu saknas det rum. Det kan jag inte säga att det inte skulle kunna hända, speciellt när det är extremt pressat på sommaren till exempel.

– Men det händer även om man inte har hemmaverksamhet. Jag skulle snarare vilja säga att det här är ett sätt att skapa en större trygghet om någon skulle behöva åka hem lite tidigare.

Självständiga föräldrar

Hon tycker däremot att BB i hemmet skapat kreativa och mer självständiga föräldrar.

– De hittar lösningar istället för att lämna över och fråga ”vad ska jag göra?”. De kan använda mig, och fråga mig mer än att jag ska komma och tillrättavisa dem.

Är det nåt ni skulle rekommendera till andra föräldrar?

– Känner man sig bara mogen och trygg, och förlossningen och allt har gått bra så skulle jag absolut rekommendera det, säger Thomas Wilbacher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.