Bilbränder var tredje dag i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

I Botkyrka brinner bilar nästan var tredje dag, och så har det varit de senaste fem åren. För att minska skadegörselsen i Norsborg och Hallunda finns ideella krafter som tror att detta snart kommer förändras.

Att det då och då brinner bilar i norra Botkyrka har de boende i området fått vänja sig vid. I Botkyrka kommun brann det bilar vid 117 tillfällen förra året. Och antalet bilbränder ligger på samma nivå år efter år. Men varför det brinner just i Norsborg är oklart.

Gilbert Hällström är en av runt fyrtio vuxna nattvandrare som under helger går runt i området kring Norsborg och Hallunda.

– Det brinner lite bilar här med jämna mellanrum av en anledning som jag inte vet. Ungdomarna kommer fram och ställer frågor om det. De tycker också att det är jobbigt, säger han.

Nattvandrarna bidrar till trygghet

För att bli nattvandrare krävs att man är över 25 år gammal och har ett intresse för att hjälpa och lyssna på ungdomar. De vuxna som under helgkvällar promenerat i norra Botkyrka har varit en viktig del i arbetet för att få området tryggare, och för att försöka stävja bilbränderna.

– Vi skapar ett nätverk mellan vuxna och ungdomar. Bara att vi är ute förhindrar skadegörelser och misshandelsfall. Det blir tryggare när vi är ute, säger Robert Aslan som även han är nattvandrare i Hallunda och Norsborg.

Bara i slutet på mars brann runt 60 bilar i Norsborg och Hallunda, där en större garagebrand gjorde att statistiken gick upp kraftigt. De senaste fem åren har bilbränder i genomsnitt skett var tredje dag i Botkyrka och enligt brandförsvaret i Södertörn sker 90 procent av dem i norra Botkyrka.

Kommunen involverad

När det blir oroligt sätter kommunen in resurser för att vara närvarande och hjälpa till med stöd för drabbade. Men arbetet sker även på lång sikt. Beyron Ahxner arbetar som trygghetssamordnare i Botkyrka och tror att en av vägarna till att få bukt med bilbränderna är att få ungdomarna i arbete.

– Vi måste få fram lärlingsplatser åt dessa unga vuxna. Vi måste få med oss hela näringslivet och de kommunala företagen, säger han.

Nattvandrarna i Norsborg känner att deras över tio år långa arbete har gett resultat. De har fått till en dialog med ungdomarna och många unga på glid har fått någon vuxen att prata med utanför hemmet.

”Fler vuxna måste ut”

Men bilarna fortsätter att brinna med jämna mellanrum. Så frågan är vad mer som behövs för att problemen ska upphöra. Kanske finns en del av lösningen i just närvaro från vuxenvärlden.

– Om det är fler vuxna ute så blir det lugnare. Skulle det inte vara vuxna ute tar väl ungdomar över här till slut. Det är väldigt viktigt att vuxna kommer ut och visar sig, säger nattvandraren Gilbert Hällström.

Antalet händelser där bilar brunnit i Botkyrka

2015: 30 (tom 1 april)

2014: 117

2013: 99

2012: 120

2011: 110

2010: 103

Källa: Brandförsvaret Södertörn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.