Politikerna ger sig inte angående bilpoolen – trots att få använder tjänsten. Foto: SVT

Bilpool blev en flopp – men politiker vill satsa mer

Publicerad

Trots lågt intresse funderar politikerna på att utöka verksamheten där Södertäljeborna delar på sina bilar.

Det började som ett politiskt drömprojekt. Södertäljeborna skulle bli mer miljövänliga genom att dela bil med varandra. 2011 upphandlades därför kommunens första bilpool och uppdraget gick till företaget Sunfleet. Sammanlagt sju bilar hyrdes in, två placerades vid Telgekoncernens kontor och fem vid Södertälje stadshus.

Emilia Pettersson Correia (MP) är vice ordförande i kommunfullmäktige och den som tillfälligt för talan i frågor som ligger på tekniska nämndens bord.

– Visionen var att allmänheten skulle kunna använda kommunens bilar som annars står still och inte används på kvällar och helger, säger hon.

Endast 36 personer gick med

Tanken var alltså att på dagtid skulle bilarna användas av kommunens tjänstemän och på kvällar och helger var det fritt fram för allmänheten. Men med facit i hand har projektet blivit en flopp. De senaste tre åren har endast 36 privatpersoner anslutit sig till bilpoolen.

– Det vi har sett är ju att de kunder vi har har kört långa sträckor och länge, men visst hade vi gärna sett att antalet varit högre, säger Gustaf Carleborn, säljansvarig på Sunfleet.

Enligt Sunfleet räknar de i vanligt fall med ungefär 50 privatkunder per bil. På sju bilar borde bilpoolen i Södertälje då ha haft minst 350 användare per år.

Hur väl har ni marknadsfört den här bilpoolen?

– Det finns saker att göra och vi skulle säkert kunna ha gjort det bättre, men volymen är så pass liten här så det ger inte tillräckligt mycket att marknadsföra i Södertälje, säger Gustaf Carleborn.

Så det du menar är att det finns för få bilar i Södertälje för att det ska löna sig att göra reklam?

– Ja, precis så.

Problem med marknadsföringen

Det verkar alltså som att Sunfleet aldrig haft några större ambitioner att göra reklam för de bilar som kommunen hyrt in – vilket är tvärtemot vad politikerna en gång hoppades på.

– Det är klart det finns en problematik kring att det är svårt att marknadsföra ett privat bolag för kommunen, säger Emilia Pettersson Correia.

Kommunen har med andra ord ingen direkt makt över uthyrningen. Men trots att intresset varit lågt och att avtalet med Sunfleet gick ut i augusti i fjol har kommunen ändå valt att tillfälligt förlänga det.

– Vi håller just nu på att utvärdera hur det har gått med bilpoolen. Vi får se vad utvärderingen visar, men vi tittar på olika förslag kring hur vi kan utveckla det i framtiden.

Så det finns planer på att utveckla bilpoolen trots att den faktiskt visat sig inte vara så populär?

– Det beror på vad utredningen kommer fram till nu, men vi tittar på olika möjligheter till ett utvecklat samarbete.

SVT granskar

Vad tycker du vi bör ta upp? Hör av dig till sodertalje@svt.se med ditt tips. Självklart kan du som lämnar tips vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.