Patriark Ignatius Aphrem II när han besökte Södertälje 2015. Foto: SVT/Linda Asmar

Biskopar i konflikt om patriarken i den syrisk-ortodoxa kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Det råder rejält delade meningar om patriark Ignatuis Afrem II bland biskoparna i den syrisk-ortodoxa kyrkan. Den falang som nu kräver hans avgång fördöms i skarpa ordalag av anhängarna, skriver Dagen.se.

En infekterad strid har blossat upp inom den världsomspännande syrisk-ortodoxa kyrkan, som bland annat har starka fästen i Södertälje med omnejd. Konflikten inleddes av att en rad biskopar, från USA till Australien, undertecknade ett brev där de kräver patriarkens avgång.

Rådfrågar inte andra

Skälen de anger är att kyrkans högsta andliga ledare har grabbat åt sig för mycket makt och inte längre rådgör med andra. De anklagar honom också för att ha övergivit den ortodoxa läran eftersom han i en kyrka i den syriska staden Aleppo ska ha höjt Koranen mot sin panna.

Konflikten inom syrisk-ortodoxa kyrkan

Brevet togs inte emot väl av de biskopar som står bakom Ignatius Afrem II och de har nu skrivit ett stödbrev å hans vägnar.

Grundlösa anklagelser

I brevet hävdar de att det inte finns någon grund för anklagelserna och uppmanar de kritiserande biskoparna att be om förlåtelse för sina beskyllningar. Stödbrevet har undertecknats av de svenska ärkebiskoparna Benjamin Atas och Julius Shabo. Det skriver tidningen Dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten inom syrisk-ortodoxa kyrkan

Mer i ämnet