Björn Seeliger. Foto: Södertälje simsällskap

16-åringen tog medalj i seniorfinal

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen avslutades SM i simning. Och en av vinnarna var den 16-årige Björn Seeliger som bland annat tog hem ett seniorbrons åt Södertälje simsällskap.

Södertälje simsällskap kammade hem trefaldigt fler medaljer än vad man hade hoppats på innan SM startade.

En av klubbens och tävlingens stora stjärnor var blott 16-årige Björn Seeliger. Han slog bland annat ett gammalt 17-årigt juniorrekord, men tog också brons för seniorer i 50 meter ryggsim.

– Jag är verkligen jättenöjd. Det är jätteroligt att få vara med här och ta medalj.

Elva medaljer

Men fler än en medalj blev det. Sammanlagt tre medaljer i seniorklassen (ett silver och två brons) och fem medaljer i juniorklassen (två guld, två silver och ett brons). Lägg till tre lagmedaljer ihop med lagkamraterna i Södertälje simsällskap.

– Medaljer ser jag mest som en bonus.

Vad har du för mål?

– Jag är såpass ung så jag drömmer inte så stort. Jag vill jobba mycket med tekniken och ha kul när jag simmar, om jag inte har kul går det nog rätt dåligt.

– Men jag simmar gärna i de Europeiska juniormästerskapen nästa år.

Så man ska inte fråga något om OS eller så?

– Man ska nog ta det lugnt. Det är svårt att gissa hur det kan gå för en simmare som är i tonåren.

Född i Tyskland

Björn Seeliger föddes i Tyskland, och flyttade med familjen till Södertälje 2007. För honom har stans simsällskap betytt oerhört mycket för hans utveckling.

– Jag skulle nästan säga att det är den bästa simklubben i hela Sverige. Jag har en jätteduktig tränare i Christian Johansson, och en hypoxi-coach som hjälper en med andningen och gör en så effektiv i vattnet som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.