De tre kandidaterna för vattentorn i Nykvarn; Blomma, Parameter och Kantarell. Foto: Nykvarns kommun

Blomma, Kantarell eller Parameter i Nykvarn

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen planerar att bygga cirka 35 meter högt vattentorn, och just nu går det att tycka till om de tre olika förslagen med de fantasiklingande namnen Blomma, Parameter och Kantarell.

Nykvarns kommun växer snabbt, men vattenförsörjningen har inte hängt med. När det blir problem med leverans av dricksvattnet från Södertälje så räcker vattnet i Nykvarn bara några timmar till kommunens invånare. Därför ska nu Nykvarn låta bygga ett cirka 35 meter högt vattentorn, som ska göra att vattnet räcker till bättre.

Tornet ska ligga vid Södertäljevägen, på tomten där det gamla filterhuset stod.

Tyck till på nätet

Just nu pågår en medborgardialog där man kan tycka till om de tre förslag på vattentorn som arkitekter tagit fram – Blomma, Parameter och Kantarell. Dialogen är digital och sker genom en enkätundersökning.

Blomma presenteras som ”ett sätt att ge en traditionell uppbyggnad en originell form”, Parameter som modern ingenjörskonst och Kantarell har enligt beskrivningen trots sitt namn, lånat sin form av till exempel pokaler, bägare eller turbinhjul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.