Foto: SVT

Bombhot mot tåg i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Ett tåg på väg mot Stockholm har stoppades och utrymdes vid Södertälje syd efter ett hot mot tåget. ”Jag skulle med tåget men stoppades av poliser”, skrev en resenär på Facebook.

Hundra personer ska också ha evakuerats från Scanias lokaler i närheten av tågstationen.

Det var strax efter klockan 13 på torsdagen som polisen fick kännedom om hotet.

– Vi beslutade att stoppa tåget vid Södertälje Syd och evakuera det, säger Sven Erik Olsson, på polisen i Stockholm.

– Nu står det där i väntan på tekniker.

Vid 17.30 på torsdagseftermiddagen hävdes avspärrningarna i Södertälje.

– Den uppgift jag har nu är att vi är klara. Exakt vad vi har hittat eller inte hittat vet jag inte. Nu går utredningen vidare. Vi analyserar den info vi har och ser vad den ger och vad vi kan dra för slutsatser. Vad är det för hot, var kommer det ifrån, vad vet vi och vad kan vara orsaken, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Även hot i Göteborg

Även ett hot har riktats mot ett tåg i Göteborg där centralstationen har evakuerats.

I båda fallen rör det sig om MTR-tåg. MTR:s kommunikationschef Åsa Elm säger att det i Södertälje rör sig om cirka 120 personer som har evakuerats.

– Det är polisen som har tagit beslutet och vi har följt deras order, säger hon.

Polisen förtegen

Enligt polisen finns just nu inget samband mellan hoten. Och man vill inte gå in på några detaljer om hur hotet har kommit in.

– Vi kan inte lämna så mycket mer kommentarer just nu, säger  Sven Erik Olsson, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Har ni hittat något föremål på tåget?

– Så vitt jag vet har inget hittats, tåget står Södertälje Syd och kommer att genomsökas av tekniker, säger Sven Erik Olsson, presstalesperson på Stockholmpolisen.

Trafikkaos

SVT Nyheter Södertäljes reporter Omar Daham befinner sig utanför avspärrningarna vid tåget i Södertälje:

– Just nu är det lite kaos här, bussar tvingas stanna och vända och det är svårt att ta sig härifrån. Den här trafiksituationen lär hålla i sig ett bra tag.

Ett hundratal personer ska också ha evakuerats från Scanias lokaler i närheten av tågstationen i samband med händelsen.

– När jag kom påbörjade man evakueringen av Scanianställda och då var vi själva tvungna att gå härifrån. De flesta satt sig i bilarna och tagit sig härifrån.

Stora förseningar

– All trafik söderut är stoppad. Vi kan inte köra några tåg om det är stopp på vägen. De tåg som är ute rullar nu in till olika stationer och stannar där. Inget tåg ska stå still ute på banan, säger Bengt Olsson, kommunikationschef på Trafikverket.

SJ räknar med stora förseningar.

– Vi uppmanar alla resenärer att hålla koll på hemsidan och vår app för de senaste uppdateringarna, säger Stephan Ray på SJ:s pressjour.

SL skriver på sin hemsida att all trafik mellan Södertälje centrum och Gnesta är stoppad på grund av polisens beslut.

– Det som gäller nu är att Gnestapendeln är stoppad för tillfället. Resenärer som ska till Gnesta eller järna hänvisar vi till alternativa resvägar, att man tar sig fram på egen hand. SL:s förseningsersättning gäller och vi täcker kostnader upp till 1.110 kronor, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör, SL.

Tidigare trodde man att tågtrafiken skulle kunna vara igång 16.30, men vid 17 stod trafiken fortfarande stilla. Polisen skriver på sin hemsida 16.40 att genomsökningen efter eventuella bomber nu börjat. Det är stora förseningar och Trafikverket räknar med att de kommer att pågå under kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.