Nykläckta artisten Bonbon varvar egen musikproduktion med att peppa unga musikintresserade på Rösberga fritidsgård i Södertälje. Foto: Pressbild

Bonbon fann sig själv i hiphopen: ”Mitt liv började där”

Uppdaterad
Publicerad

På ett hiphopläger för tjejer sommaren efter gymnasiet öppnades hennes ögon för en ny värld. Nu vill Södertäljerapparen Bonbon föra hiphopens befriande kraft vidare.

I Caty Testads vardagsrum i centrala Södertälje finns allt som behövs för att bygga musik.

– Här har jag min egna studio, som ju främst består av en dator, säger hon.

Men här finns även en mikrofon, ett litet piano och rediga hörlurar. Det är i vardagsrummet som texter tar form, beatsen väljs ut och låtarna slutproduceras. Och i kiosken runt hörnet är delar av den senaste musikvideon inspelad.

Just nu jobbar Bonbon med nytt material. Både en EP och en ny musikvideo är på gång. Foto: Pressbild Bonbon

Handlar om ”fuckboys”

Debutsingeln ”Säg till Han” med Bonbon, eller Caty Testad som hon alltså egentligen heter, snurrade i Sveriges Radios P3 under hösten.

– Den handlar om ”fuckboys”. Killar som ligger runt och struntar i konsekvenserna, inte bryr sig om den andres känslor, säger Caty Testad. Jag hade vänner som råkade ut för fuckboys på löpande band under en period.

Caty Testad hade i många år lyssnat på hiphop men själv sysslat med annan musik tills hon var på hiphop-läger under sista året på gymnasiet.

– Det var verkligen helt fantastiskt!

Varför?

– Det handlade jättemycket om att lära sig rappa och hela den världen öppnade sig. Men framförallt så hittade jag en massa sidor hos mig själv som jag inte visste att jag hade och jag fick ta väldigt mycket plats.

”Mitt liv började där”

Alla lägerledare var kvinnor, bland andra Cleo och Syster sol. Den plattform de gav Caty Testad fick hennes tillvaro att ta en ny vändning.

– Man kan säga att mitt liv började där, eller i alla fall att en helt annan del av mitt liv började där, säger hon.

Nu har det snart gått tio år sen hon var på det där lägret och gläntade på dörren till en värld som hon inte trodde var hennes.

”Kvinnorna hölls bakom”

I efterhand har hon insett att den känslan av utanförskap mycket handlade om att hon tidigare inte sett några kvinnliga förebilder inom hiphopen.

– Sedan när jag blev intresserad och började se mig om fanns det hur många som helst, men de fick inget utrymme. De hölls bakom på något vis.

Catty Testad vill föra stafettpinnen vidare och ge unga samma utrymme och aha-upplevelse som hon fick på lägret.

På Rösberga fritidsgård försöker hon fånga upp det musikintresse som finns hos ungdomarna. Foto: SVT

Hennes arbetsplats Rösberga fritidsgård i Ronna ger henne goda möjligheter att visa vad musik kan vara. 

Lystrar till ungas drömmar

– Ja, hur man kan hålla på med musik; sjunga, rappa, studioteknik. Vad de än vill göra så finns jag där och är lite ”pushig” så de får möjlighet att utveckla sina drömmar och tankar.

Hon månar lite extra om att tjejer hänger på och är med och skapar framtidens hiphop.

– Jag vill att andra tjejer ska veta att man kan ta såhär mycket plats och att det är okej. Hiphopen kommer att utvecklas i och med att vi blir fler och fler kvinnor och jag tror att vi kan berätta historier som killarna inte kan, säger Caty ”Bonbon” Testad.

Caty Testad anordnar workshops för tjejer under namnet Hiphop-fabriken. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.