Den misstänkte greps på Arlanda. Arkivbild på mannen från tidigare förundersökningsprotokoll. Foto: Ur förundersokningsprotokoll / TT

Friande dom om terrorresa överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Den friande domen i juni gällande en 25-åring som åtalats för att ha påbörjat en terrorresa till Syrien har överklagats av åklagaren.

25-åringen som är skriven i Södertälje är den förste i Sverige som åtalats med hjälp av den nya lagen som trädde i kraft den 1 april i år och som gjorde så kallade terrorresor olagliga. Därför var det inte helt oväntat att domen från Attunda tingsrätt nu överklagas.

Nu blir det upp till Svea hovrätt att avgöra om det går att bevisa att mannens syfte med den påbörjade resan var att ansluta sig till den terrorklassade gruppen Nusrafronten i Syrien för att begå terrorbrott, vilket åklagaren påstår.

25-åringen har hela tiden hävdat att resans syfte var att hjälpa människor i Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södertäljebo inför rätta för terrorresa

Mer i ämnet