Har byggt miniatyrhus i 30 år – se tändstickskonstnären Chamouns Södertäljemotiv

Publicerad

Södertäljebon Chamoun Abdallah har byggt miniatyrhus av tändstickor i snart 30 år. Han beräknar att det gått åt cirka fyra och en halv miljon tändstickor – och fler ska det bli.

Hela Chamoun Abdallahs lägenhet i Hovsjö är fylld av historiska miniatyr-byggnader från Syrien och den förkristna tiden i Mesopotamien. Chamoun började med sitt hantverk i samband med att han kom till Sverige från Syrien under tidigt nittiotal. Först byggde han hus av pasta, men när pastan torkade och husen gick sönder övergick han till tändstickor.

– Jag tycker mycket om mitt arbete och mitt hantverk, det känns som att hela världen är min, säger Chamoun.

Gav tändstickshuset till kyrkan

Nu har han konstruerat sitt första Södertäljemotiv, nämligen S:t Jacobs katedral i Hovsjö.  

– Jag tycker om S:t Jacobs kyrkan, jag hade en utställning där och då gav jag dem tändstickshuset i present, berättar han. 

Chamoun Abdallah har använt uppskattningsvis 4,5 miljoner tändstickor under de senaste trettio åren och fler ska det bli. Härnäst planerar han att konstruera en modell av S:ta Ragnhilds kyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.