Mio, Charlie och Nina Andersson-Lindroos arbetar tillsammans – just nu i Tumba. Foto: SVT

Charlie har banat väg för vårdhund i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommer att anställa en vårdhund inom äldreomsorgen nästa år. Labradoren Charlie har jobbat på fem äldreboenden i kommunen under en försöksperiod.

Labradoren Charlie och hans lärling, cockerspaniel-pudel-blandningen Mio, springer över gräset i full galopp. De har precis inlett arbetsdagen på Sandstugans äldreboende i Tumba.

– Jag blir lika glad som de blir när vi ses, säger en av de boende.

Charlie är en så kallad vårdhund, lämplighetstestad och utbildad för att hjälpa till inom äldreomsorgen.

”Mycket kärlek och klappar”

– Det är en oerhörd glädje i de allra flesta fall. Man har kanske haft djur som ung och det väcker minnen. Så mycket kärlek och klappar blir det, säger hundföraren Nina Andersson-Lindroos.

I tisdags fattade äldreomsorgsnämnden i Södertälje beslutet att anställa en hund och hundförare till 2017. Nämnden har avsatt 325.000 kronor för ett års tid.

– Det blir en tjänst på 65 procent för både vårdare och hund. Tjänsten ska annonseras, säger Kerstin Pettersson (V), ordförande i äldreomsorgsnämnden.

Varit på fem boenden

Det är Charlie och Nina Andersson-Lindroos som stått för försöksverksamheten. Tillsammans har de besökt äldreboendena Lillängen, Glasberga, Tallhöjden, Heikensköldska och Mariekällgården.

33 äldre Södertäljebor har blivit remitterade vårdhunden och 17 gruppaktiviteter har genomförts.

Charlie har bland annat lugnat oroliga patienter och hjälpt de äldre att träna.

– Det blir så kravlöst, allt blir en lek. Man kan hjälpa till att borsta Charlie och med det har man faktiskt fått träning av armar och kanske ben, säger Nina Andersson-Lindroos.

Saknar forskningsunderlag

I utvärderingen beskrivs det bland annat hur Charlie fick en sängliggande man, som tidigare arbetat som sjöman, att gå upp ur sängen för promenad och slå knopar.

Men rapporten konstaterar också att det behövs fler omfattande studier för att belägga effekterna av vårdhunden.

Är det då en bra idé att satsa på en vårdhund, om det inte finns tillräckligt med forskning?

– Ja, jag tycker det. Vår rapport visar positiva effekter på de personer man följt. Men vi får titta närmare på det här under det här året som kommer, säger Kerstin Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.