Foto: Roger Nilsson och SVT

Chauffören frias efter brokraschen

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen om vårdslöshet i trafik efter lastbilskraschen läggs nu ner och polisen konstaterar att det hela var en olyckshändelse.

Polisen inledde omgående en förundersökning om vårdslöshet i trafik efter kraschen i motorvägsbron i Södertälje natten till midsommarafton. Men i dag meddelar polisen att man lägger ner förundersökningen.

– Vi har inte haft anledning att fullfölja den, eftersom det inte går att bevisa att någon har gjort sig skyldig till brott, säger Mats Eriksson, kommunikatör vid Stockholmspolisen.

Motorvägsbron i Södertälje

Vittnen har hörts

Polisen menar att det inte går att bevisa att lastbilschauffören haft uppsåt eller varit oaktsam. 

En film från bron har inhämtats, men den visar inte händelseförloppet och vittnen, som inte har varit helt oberoende, har hörts.

Så mycket kostade olyckan

Det har också genomförts en teknisk undersökning på lastbilen och den visar inga brister.

– Föraren blåste även negativt i samband med olyckan. Sammantaget hittar vi inget som tyder på att chauffören brustit i varsamhet eller omsorg, säger Mats Eriksson.

Broolyckan har kostat ungefär 20 miljoner kronor, enligt beräkningar som Trafikverket har gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motorvägsbron i Södertälje

Mer i ämnet