Foto: TT

Därför får Vidarkliniken fortsatt förtroende

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera landsting valt att säga upp avtalet med Vidarkliniken i Järna, däribland Stockholms län, har nu Skåne bestämt sig för att förlänga sitt avtal med kliniken.

Antroposofiska Vidarkliniken i Järna genomgår en tuff prövning och har till följd av att flera landsting sagt upp samarbetet tvingats varsla över hälften av sin personalstyrka, totalt över 40 tjänster har berörts.

– Deras uppdrag var att de skulle grunda verksamheten på skolmedicin, alltså på vetenskaplig grund, den antroposofiska filosofin skulle vara ett komplement, men det verkar snarare vara tvärtom, sa Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd till SVT i i fjol, när Stockholms läns landsting fattade beslut om att inte förlänga avtalet med kliniken.

Går emot strömmen

Region Skåne, som har ett avtal med Vidarkliniken för bland annat behandling av patienter med cancer, fibromyalgi och utmattningssyndrom, väljer däremot att gå emot strömmen nu.

Efter att ha genomfört en medicinsk revision som enligt uppgifter inte visade några brister, lutar det nu åt att Skåne kommer förlänga sitt avtal med sjukhuset. Det uppger Regionrådet Carl Johan Sonesson (M), som var den som initierade revisionen.

– Den vård de från Skåne har fått verkar ha fungerat väldigt bra, så det råder ingen tvekan om att avtalet ska fortsätta, säger Carl Johan Sonesson till Sveriges Radio.

Region Skånes revision kommer att behandlas på nästa regionstyrelsemöte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.