Foto: SVT

Efter skandalerna – Södertäljeprofil tar plats i teaterstyrelse

Uppdaterad
Publicerad

Plockade in en statsvetare och en vice vd på ett extrainsatt möte.

I början av mars valdes två nya personer in i Oktoberteaterns styrelse, det handlar om statsvetaren Jenny Madestam och vice vd:n för Arenagruppen (en partipolitiskt obunden organisation som jobbar med bland annat samhällsdebatt), Johanna Lindell.

– Jag tror att de tillfrågade mig eftersom att dom sökte lite annan kompetens i sin styrelse, säger Jenny Madestam och fortsätter:

– Både jag och Johanna Lindell, som också valts in, kommer med andra perspektiv och andra erfarenheter, sen är vi ju också två jämförelsevis unga kvinnor och min uppfattning är att det är det man har sökt efter.

Stormigt kring Oktoberteatern under 2016

Under 2016 har det vid flera tillfällen stormat kring Oktoberteatern. SVT har tidigare berättat att teatern inte velat betala ut avtalsenlig lön till unga skådespelare, om hur Magnus ”Mankan” Nilssons pjäs fick sluta visas på grund av arbetsmiljöproblem och om hur teatern fått bidrag för en kör som inte startade.

Enligt Jenny Madestam så är hon själv inte så insatt i de problem som teatern haft, men hon tror inte att det är något som kommer påverka arbetet med teaterns framtid.

– Min uppfattning av den lilla inblick jag hittils fått är att det finns en väldigt vilja och ambition att arbeta framåt och att lösa de eventuella problem som finns.

Kommunen positiv till de nya namnen

Södertälje kommun, som är den enskilt största bidragsgivaren till teatern och även har en egen representant i teaterns styrelse , välkomnar att Oktoberteatern plockar in två helt nya namn.

– Jag ser det som något positivt, säger kulturchefen Staffan Jonsson.

Exakt vilken roll Jenny Madestam respektive Johanna Lindell kommer få i teaterns styrelse är ännu inte klart. Hur den nya styrelsen kommer se ut ska väljas på årsmötet, som enligt Jenny Madestam äger rum i april.

SVT har sökt teatern för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.