Foto: SVT

Efter stöldvågen – Scania vill sätta upp 38 kameror

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det skett ett stort antal stölder inne på Scanias områden. Nu vill företaget sätta upp 38 övervakningskameror.

Övervakningen avser främst grindar, infartsbommar, och entréer. Enligt Scania har behovet av övervakningskameror växt sedan ett stort antal stölder inträffat på företagsområdet.

De senaste åren har det stulits datorer, verktyg, maskiner, gräsklippare, mobiltelefoner, registreringsskyltar, bensin, cyklar, ljudanläggningar, hörlurar med mera.

Vill spara inspelningar

Företaget uppger att de redan har bemannat upp de flesta ingångar med personal samt att de har ronderande väktare på området. Men nu vill lastbilsjätten alltså ta det ett steg vidare. I ansökan nöjer sig inte företaget med att få sätta upp 38 kameror utan Scania vill även att materialet ska kunna sparas.

Avslag för sju kameror

Länsstyrelsen avslår delar av ansökan och skriver i sitt beslut att: ”Länsstyrelsen anser det inte bevisat att de aktuella områdena är brottsutsatta på ett sådant sätt att kameraövervakning kan medges med rätt att spela in och bevara material. Ansökan ska därför avslås i den del som avser rätt att spela in och lagra material.”

Företaget beviljas tillstånd att sätta upp 31 kameror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.