Foto: SVT

Elias lämnar Hovsjö – för Hollywood

Uppdaterad
Publicerad

Elias Khasho har alltid tyckt om att rita. Men att han skulle kunna försörja sig på sin hobby kändes som en avlägsen dröm och länge jobbade han som frisör. Nu ska han till Hollywood.

Kontrasterna är så stora att den före detta frisören och numera illustratören, Elias Khasho från Hovsjö, har svårt att ta in vad som väntar. Men till hösten ska han vara med och göra amerikansk långfilm – och än så länge är projektet superhemligt.

– Det är en Hollywood-rulle som kommer gå världen över, säger han med ett försiktigt leende och tystnar.

– Det är ett stort steg, vi har hållit på med förberedelserna i över ett år. Det är A-skådisar och en ganska stor A-studio, tillägger han lite hemlighetsfullt.

Gjort många reklamfilmer

Elias Khashos roll i USA kommer att vara att skissa fram filmscenerna i förväg – innan inspelningarna. Alltså att göra storyboards, som styr hur scenerna ska filmas. Tidigare har han gjort samma sak men för reklamfilmer.

– I Usa kommer jag att jobba med den svenska regissören Daniel Fridell som gjort filmer som Sökarna och Under ytan, berättar han.

– Det känns ju overkligt, från att sitta och göra reklamfilmer här till att helt plötsligt göra Hollywoodprojekt. Det är väl när jag väl sitter där och är på plats som jag fattar.

Tufft att få uppdrag

Men vägen till drömjobbet har inte varit spikrak och länge var ritandet bara en hobby medan frisöryrket var hans ”riktiga” jobb.

– Det var faktiskt också kul – till en början. Det var lite konstnärligt på något sätt när man klipper frisyrer.

Men ganska snart kände han att det inte var rätt för honom. Och när hans kompis tipsade om en utbildning på Kulturama så sökte han dit. Där och då bestämde han sig för att satsa helhjärtat på illustratörsjobbet.

– Men om jag ska vara ärlig så var det ganska svårt att få uppdrag till en början.

”Ritade, ritade, ritade”

Så småningom fick han sitt första jobb som var för Synoptik – och sedan lossnade det. Nu har han jobbat med reklamfilmer i över sju år. Han har haft stora uppdragsgivare och kan inte drömma om en bättre utveckling.

Men att växa upp i Hovsjö och tycka om att rita har inte alltid varit så lätt, säger Elias.

– Jag var så bestämd på att jag ville rita men det var inte så normalt i min generation. Alla var på mig och frågade varför jag inte pluggade annat. Men jag ville ju inte, jag satte mig på kaféer och ritade, ritade, ritade. Jag läste manus och försökte lära mig, berättar han.

Hela världen kan se

Kommer du att bli stenrik nu?

– Det är det sista jag tänker på. Det vore ett plus. Men det är själva känslan mer, att kunna säga att jag har gjort den här långfilmen som typ hela världen har sett. Det tror jag är större rikedom än själva pengarna, säger han med blicken fäst långt utanför rummet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.