Foto: Fredrik Sandberg, Jonas Ekströmer /TT

En till vargattack kan aktualisera skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Om vargparet i Sjundareviret attackerar tamdjur en gång till skulle det bli tredje gången gilt. Då kan det bli aktuellt med skyddsjakt enligt Länsstyrelsens standard.

För knappt två veckor sedan attackerade vargparet från Sjundareviret tamdjur utanför Gnesta för andra gången. Den första attacken ledde till att 35 lamm och tackor dog. Ägaren satte upp stängsel för att skydda sina djur, men när samma ägare reste bort befann djuren sig utanför skyddet och attackerades en gång till.

Fyra tackor hittades döda.

Vargarna i Sjundareviret

Ingen ansökan om skyddsjakt

– Nu har det inte kommit in någon ansökan om skyddsjakt. När eller om det skulle göra det får vi ta ställning till den i det enskilda fallet, säger Jakob Bråander som är besiktningsman på Länststyrelsen i Stockholm.

Normalt säger han att tre till fyra angrepp brukar leda till att Länsstyrelsen på allvar överväger att bevilja skyddsjakt på vargar. Det innebär alltså att ytterligare ett angrepp skulle kunna resultera i skyddsjakt.

Stängsel skyddar

En bra metod för att skydda sina djur är att sätta upp stängsel. Tamdjursägare kan få bidrag för att täcka materialkostnaden.

– Desto bättre stängsel du har, desto mindre risk att bli drabbad, säger Jakob Bråander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet