Luna vårdcentral i Södertälje Foto: SVT

Extra miljoner till vårdcentraler

Uppdaterad
Publicerad

Det blir extra miljoner till vårdcentralerna i Stockholms län nästa år. Pengarna ska fördelas enligt en ny modell som baseras på patienternas behov, och Södertälje är länets stora vinnare.

Ojämna vårdtider inom länet och långa väntetider för kroniskt sjuka patienter har lett till att Stockholms läns landsting nu satsar extra på att förstärka budgeten för länets vårdcentraler.

– Vi vill att vårdcentralerna ska vara navet i sjukvården för de allra flesta patienterna – det finns en oerhörd kompetens där, säger Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Det var på tiden

På Ronna vårdcentral är man glada över det tillskott på nästan en miljon som det nya fördelningssystemet innebär, pengar som verksamhetschefen Per Mjörnheim menar har behövts länge.

– Man kan ju säga att det var på tiden, det har gått minst fem år sedan ersättningen till primärvården räknades upp. Men det är bra att sker nu – det ger oss möjlighet att ge en bättre vård till fler patienter som vi tidigare tvingats prioritera bort.

Mest pengar till Södertälje

Totalt sett blir det efter årsskiftet 141 miljoner extra till storstockholms vårdcentraler, en ökning med 3,4 procent.

I Södertälje blir det nästan 11 miljoner kronor ytterligare, eller 5,1 procent, att dela på för kommunens fjorton vårdcentraler – den största ökningen i länet.

I Nykvarn får man nöja sig med en mindre ökning på 395 630 kronor, eller 2,6 procent, och i Salem ett tillskott på 1,25 miljoner, eller 4,4 procent.

Störst behov – mest resurser

När man tidigare har avgjort hur ersättningen ska fördelas har man utgått från hur många patienter som är listade vid vårdcentralerna och antal besök hos dem.

Men från och med årsskiftet ska man även se till vilka patientgrupper som finns vid de olika vårdcentralerna och vilka behov de har, berättar Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.