– Vi kommer att starta en utredning i början av 2019. Då kommer vi självklart att bjuda in Södertälje kommun att delta i arbetet, säger Helena Sundberg på Trafikverket Stockholm. Foto: SVT/TT

Fler åtgärder ska tas fram för att minska sårbarheten vid motorvägsbron

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har fått i uppdrag av regeringen att ta fram fler lösningar på hur sårbarheten vid motorvägsbron kan minska. Åtgärderna ska komplettera den breddning av bron, som planeras starta år 2023.

Lastbilskrocken på motorvägsbron midsommarafton 2016, som ledde till att bron stängdes av i nästan två månader, skyndade på beslutet att bredda bron.

Ytterligare en fil i vardera riktning ska nu byggas, med planerad byggstart år 2013.

Motorvägsbron i Södertälje

Men åtgärden är inte tillräcklig för att minimera sårbarheten på E4:an i höjd med Södertälje. Trafikverket har därför fått i uppdrag att ta fram kompletterande lösningar.

– Vi kommer att starta en utredning i början av 2019. Då kommer vi självklart att bjuda in Södertälje kommun att delta i arbetet, säger Helena Sundberg på Trafikverket Stockholm.

Krav på ytterligare en bro

För att förhindra att det blir trafikinfarkt när motorvägsbron byggs om, kräver den politiska ledningen i Södertälje att det byggs ytterligare en bro över kanalen och en tunnel under vattnet innan breddningen börjar. Men det är inte realistiskt, menar Trafikverket.

– Självklart kommer vi att lyssna på vad Södertälje har att säga, men med den tidsplan vi har idag, går det inte att genomföra så stora åtgärder som att bygga nya broar och tunnlar innan år 2023. Men det går säkert att hitta andra åtgärder som är genomförbara innan breddningen, säger Helena Sundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motorvägsbron i Södertälje

Mer i ämnet