Foto: TT

Flera döda i bomdåd i Qamishli

Uppdaterad
Publicerad

En bilbomb har exploderat i Qamishli i norra Syrien – en stad som många Södertäljebor har sina rötter i. Minst 48 personer har dödats i dåden och ett femtiotal uppges ha skadats. Terrororganisationen IS har tagit på sig attacken, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bomben exploderade i den västra delen av staden Qamishli, nära den turkiska gränsen, på onsdagsmorgonen. Hittills uppges 48 personer vara dödade men siffran väntas stiga. Även ett hundratal är skadade, uppger nyhetsbyrån AP.

En stor andel av Södertäljeborna med assyrisk och syriansk bakgrund, har sina rötter i staden. Förrutom att de själva flytt därifrån har många fortfarande släktingar kvar där.

En av dessa är Shamoun Zaito, numera Södertäljebo, som själv flydde från Qamishli med sin familj för några år sedan.

– Jag pratade med folk jag känner där nere och det är kaos. Men vad jag vet känner jag ingen av de dödade, säger han.

Stor förödelse

Människorättsorganisationen Syrian Observatory uppger att bomben exploderat i de kurdiska delarna av staden. Dådet ska ha riktats mot lokal kurdisk polis och mot en närliggande statlig byggnad. Bilder från platsen visar stor förödelse och byggnader som raserat.

IS tar på sig ansvaret

– Enligt personer på platsen så har det exploderat på två ställen, säger Shamoun Zaito vilket nu även BBC rapporterar.

På onsdagsförmiddagen rapporterade Al Jazeera att IS tagit på sig ansvaret för dåden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.