En korvgrillare utanför Hölö vände ryggen till sin brasa en kort stund och vips spred sig elden, som emellertid snabbt var under kontroll. Foto: Eli Ahlman Berthelson

Flera larm om gräsbränder i Södertälje: ”Hög brandrisk”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen inkom flera larm om gräsbränder i Södertälje med omnejd. – Säsongen med hög brandrisk är onekligen igång nu, säger Ulf Sjöholm på Räddningstjänsten.

Vid lunchtid på söndagen fattade en gräsplätt eld i samband med en korvgrillning utanför Hölö och på eftermiddagen larmades om en gräsbrand i Geneta och en i Bergvik. Samtliga bränder var av det mindre slaget och kunde släckas snabbt.

– Men säsongen med hög brandrisk är onekligen igång nu, säger Ulf Sjöholm som är operativ chef på Räddningstjänsten.

Under dagens första halva inkom också ett flertal larm om gräsbränder på andra håll i länet.

Torrt fjolårsgräs

En titt på SMHI:s brandkarta ger vid handen att den som eldar i bland annat Södertälje nu bör vara på sin vakt. Ett vidsträckt område från Uppsala ner till Vimmerby är rödmarkerat på kartan, vilket innebär en stor risk för gräsbränder.

Den påtagliga risken kommer sig av att halten av fukt i fjolårsgräset är låg och en brand kan således uppstå och sprida sig snabbt.

– Man måste iaktta försiktighet och tänka sig för i skog och natur, säger Räddningstjänstens Ulf Sjöholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.