Osama Edward flydde från Syrien för fem år sedan. Men de första åren i Sverige blev inte som han tänkt sig. Foto: Hampus Rundberg Montage: SVT

Flydde till Sverige – fick fly från Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Det är många regimkritiska syrier som de senaste åren flytt till Sverige på grund av hot och våld i hemlandet. Men förföljelsen behöver inte upphöra bara för att man bosätter sig i Sverige.

För fem år sedan kom Osama Edward till Sverige. Som journalist och människorättsaktivist har han både i tv-intervjuer och i text varit kritiskt till den Syriska regimen. Han blev genom sin programledarroll i Assyria tv en offentlig person i Södertälje där många ser på den assyriska tv-kanalen.

Men den offentliga rollen gjorde att han till slut kände sig mindre trygg i Sverige än i Syrien.

– I Syrien visste jag vilka som var ute efter mig. Det var staten och polisen som arresterade mig och fängslade mig. Här i Sverige kan jag inte se vilka som vill mig illa. Vem som helst kan dyka upp på ett tåg eller en buss, berättar han.

Fick flytta till annan ort

Vi träffar honom på ett bibliotek någonstans i Sverige. Han vill inte berätta var han numer bor men Södertälje har han lämnat bakom sig.

– Jag kommer aldrig besöka Södertälje igen. Här, på min nya bostadsort, är jag tryggare. Jag har ett bra jobb och har engagerat mig i den lokala politiken, säger han.

Utbrett stöd för Bashar al-Assad

I Södertälje finns i dag ett utbrett stöd för den sittande diktatorn i Syrien, Bashar al-Assad. Men att regimkritiker skulle bli misshandlade och hotade känner inte polisen igen sig i.

– Det är klart att det kan förekomma enstaka fall men det är inget vi ser är något vanligt förekommande, säger polischefen i Södertälje Peter Nylind.

Uppmanades att flytta

Osama Edward flyttade efter tre år från Södertälje till en annan ort i Sverige. Beslutet fattades efter att polisen ska ha rekommenderat honom att inte bo kvar.

– Polisen i Södertälje ville att jag skulle flytta. Polisen där jag bor nu vill att jag ska hålla käften och inte skriva, säger han.

Det är tre år sedan händelsen där en polis ska ha uppmanat Osama Edward att inte bo kvar i Södertälje. I dag känner polischefen Peter Nylind inte till att någon sådan uppmaning ska ha skett.

– Detta är inte någon metod vi använder oss av mot personer som är utsatta. Vi försöker istället utreda och stödja så att personen kan vara kvar på den ort där personen vill, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.