Foto: SVT

Klart: Så mycket säljs Brandalsund för

Uppdaterad
Publicerad

Nu är försäljningen av den stora kommunägda jord- och skogsfastigheten Brandalsund klar. – Intresset har varit stort, säger Telge Brandalsunds ordförande, Yilmaz Kerimo.

Arbetet med att sälja marken i Brandalsundsområdet har aktivit pågått i cirka ett års tid. Utgångspriset var 90 miljoner kronor och på onsdagen klubbades affären igenom.

Slutpris?

– Vi har fått betydligt mer än utgångspriset. 132 miljoner kronor, berättar Yilmaz Kerimo, ordförande för Telge Brandalsund och Telge fastigheter.

– Jag är glad att vi nu har fattat ett bra beslut. Vi har fått bra pris och bra köpare som vill satsa på området. De har bra lokalkännedom och är Södertäljebor.

Två ägare

Det är två nya ägare driver redan idag verksamheter i området, Brandalsunds Säteri och Gerstabergs gård, och enligt Kerimo så har de goda planer för områdets framtid.

– Det var viktigt för oss att säkra att det var seriösa köpare och de här har för avsikt att driva ekologiskt jordbruk. Så det är bra ur flera aspekter; ekonomiskt, socialt, och ekologiskt, säger han.

Stort intresse

Brandalsund har ett stort kulturvärde med fornlämningar, naturreservat och kulturbyggnader och Yilmaz Kerimo berättar att intresset för området varit stort.

– Vi har haft många budgivare men vi valde till slut att gå vidare med tre av dessa. Och de vi slutligen valt kommer att värna om att det i området finns naturreservat, riksintresse samt att det är ett strandområde som allmänheten kan besöka.

Många turer

Det var 2008 som Södertälje kommun köpte 940 hektar mark vid Brandalsund av Stockholm stad. Prislappen var 70 miljoner kronor.

Sedan sålde kommunen marken för 94 miljoner kronor till sitt egna nystartade bolag, Telge Brandalsund AB, med samma ordinarie ledamöter som i Telge fastigheter, och det uttalade målet var att bland annat bygga en ny stadsdel med 1500 bostäder.

Men planerna grusades och tidigare i år gjordes delar av området till naturreservat.

Oklart vad pengarna ska användas till

Vad det nya tillskottet på 132 miljoner kronor ska användas till är ännu inte klart.

– Nu får vi pengar som vi kan använda för andra fastigheter inom kommunen. Till exempel inom skolor och äldreomsorg, men det finns inga konkreta planer än, säger Yilmaz Kerimo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.