Foto: SVT

Första albumet på sju år – Pascal vill berika språket

Uppdaterad
Publicerad

Den assyriska/syrianska artisten Pascal trivs som bäst när han får sjunga live inför publik. Men nu har han släppt en ny skiva – den första på många år.

När artisten Pascal slog igenom för en bredare publik för nästan två decennier sedan, så blev han snabbt populär bland assyrier och syrianer runtom i världen. Han kom med något nytt, en ungdomligare touch på klassiska låtar och togs emot med öppna armar.

Idag kan han livnära sig på sina liveuppträdanden på bröllop och fester året runt.

Kulturfredag Södertälje

Viktigt att göra egen musik

Men den egenproducerade musiken har Pascal inte prioriterat. Det har gått över sju år sedan hans förra skiva släpptes. Han sjunger mycket covers från andra assyriska och syrianska sångare, men även turkiska och arabiska låtar.

– Men det är ett ansvar som artist att ge ut ny musik, tycker jag. Jag går back på det här men jag tycker det är viktigt att själv bidra, det berikar språket och kulturen, säger han.

Aktuell med ny skiva

Nu är han aktuell med nya skivan ”Dlo Mena” Och den här gången har han fått hjälp av sin vän, producenten Gabi Masso, som skrivit musiken till flera av låtarna.

– Jag ringde Pascal en kväll när jag kom på melodin och sa: ”Lyssna på den här” och sjöng den för honom. Och han sa direkt att den här kör vi på och det gjorde mig mer taggad att sätta igång att producera säger Gabi Masso, som gjort musik för stora artister i Mellanöstern, bland annat sångerskan Abeer Nehme från Libanon.

– När jag hörde Gabi tänkte jag direkt att den vill jag ha, den var så bra, säger Pascal Bachir.

Indiska och grekiska influenser

Skivan har olika stilar med influenser från bland annat indisk och grekisk musik.

– Eftersom att jag vet hur Pascal är musikaliskt sätt och vilka hans fans är, så skapar jag musik som passar. I det här fallet har jag skapat lite ungdomlig musik, vi försökte sticka ut med en som är lite rockig som heter ”Trayoli mi hubo” och en lite mer klassisk, tung musik, för att framhäva Pascals kunskaper i sättet att sjunga, säger Gabi Masso.

Träffades på Scania

Pascal och Gabi lärde känna varandra Scania. Då jobbade Pascal som montör när en kille från högstadiet började praktisera där. Och det var när de samåkte hem en dag som Gabi berättade att han sysslade med musik, och då fann de varandra. Pascal medger att han var skeptisk först.

– Först tog jag inte honom på allvar. Han var ju jätteliten, jag tänkte: Vadå musik? Men han berättade att han spelade synt och hade spelat med några kända artister, säger Pascal.

Sedan sjöng han en låt till Gabi.

– Jag föll för hans röst direkt, han sjöng några låtar på arabiska som är väldigt svåra att sjunga till. Och jag bara vrålade i bilen, säger Gabi och skrattar.

Sjunger om kärlek

Albumtiteln ”Dlo mena” betyder Utan henne och det är Pascal som själv skrivit de flesta låttexterna. Han skriver mycket om kärlek – både lycklig och olycklig.

Musiken har spelats in i en studio i Istanbul med stora turkiska musiker. Sången har Pascal spelat in i Södertälje. Och inför varje framträdande laddar han upp med sin favoritartist – alla kategorier – Fairuz, den libanesiska sångerskan som anses vara en av de största artisterna i Mellanöstern. Hör honom berätta mer om sin idol:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturfredag Södertälje

Mer i ämnet