Mannen reste från Sverige till Turkiet, men skulle enligt åklagaren till Syrien. Foto: SVT Design

Första åtalet för terrorresa

Uppdaterad
Publicerad

Den 25-årige man som greps på Arlanda i april, misstänkt för brott mot den nya lagen om förbud mot terrorresor, åtalas i dag.

Han är den första som åtalas enligt den nya delen av lagen som trädde i kraft den 1 april 2016. Mannen, som är folkbokförd i Södertälje, reste från Sverige till Turkiet den 12 april och återvände redan dagen efter. Enligt åklagaren skulle mannen ansluta sig till terrorgruppen Nusrafronten och strida i Syrien.

– Det är själva resan i avsikt att att begå allvarlig brottslighet som är den brottsliga gärningen, säger Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Mobilbilder och utrustning bevis

Mannen har suttit häktad sedan den 15 april. Han förnekar brott. I 25-åringens beslagtagna dator och telefon har polisen hittar bilder, sökhistorik och chatt- och smskonversationer. Man har också analyserat hans aktivitet i sociala medier. I beslag har också tagits flygbiljetter från Sverige till Turkiet, kläder och utrustning så som hölster, jacka, handskar, knäskydd, armbågsskydd och skyddsväst som mannen samlat på sig under förberedelserna.

– Det är en samling av olika bevis som jag menar visar sympatier för Jabhat al-Nusra och det är den organisation som jag menar att han tänkt ansluta sig till i Syrien om han hade kunnat fullfölja denna resa, säger Agnetha Hilding Qvarnström till SVT.

Alltsammans styrker misstankarna om att han rest i avsikt att ansluta till terrorgruppen.

Rättegången är planerad att inledas den 2 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.