Endast en av fyra gravar som skadades är idag synlig. Foto: SVT

Järnåldersgravarna kan inte räddas

Publicerad

Den fornlämning som skadades i Glasberga går troligtvis inte att restaurera. Det menar man nu på länsstyrelsen i Stockholm.

Glasberga sjöstad räknas som en ny stadsdel i Södertälje. Men människor har valt att bosätta sig i området under en väldigt lång tid.

Den fornlämning som förstördes i september är daterad till järnåldern, alltså ungefär från 420-talet till 600-talet efter vår tideräknings början. Enligt stadsantikvarie i Södertälje, Emma Tibblin, är området i Glasberga väldigt fornminnesrikt.

Tilltugg från järnåldern

Ett stenkast från den aktuella fornlämningen har man tidigare hittat intressanta gravfynd.

– Här i närheten grävde man ut en grav med spår av en björnfäll och enbär. Och det är ju gravgåvor som den döde fick med sig i graven, säger Emma Tibblin.

I september valde boende i området att anlita ett byggföretag som skulle rulla ut och plantera gräsmattor i området. Ett dike grävdes och schaktningar genomfördes som förstörde fyra av de sex gravar som finns där.

Enligt dåvarande ordföranden i bostadsrättsföreningen hade de boende anställt byggfirman i privat regi, utan att involvera föreningen som ju visste om att fornlämningen fanns där.

Tveksamt om de kan räddas

När SVT ringer Sofia Andersson på Länsstyrelsen i Stockholm låter hon högst tveksam till om gravarna kan återställas.

–  Som jag ser det blir det väldigt svårt att återställa gravarna. Men man får titta på hur mycket som finns kvar, om det ens finns något kvar.

Varför kan man inte inhägna sådana här områden?

– Det finns massor med fornlämningar, så det hade varit omöjligt. Sedan får man inte hägna in på privat mark.

– Och så har vi en tillgänglighetsfråga. Det här är ju vårt historiska arv och det ska vara tillgängligt för allmänheten så långt det bara går.

Kan bli skadestånd

Länsstyrelsen anmälde det hela som brott mot kulturmiljölagen för ett par veckor sedan. Om åklagaren går vidaren i ärendet lär länsstyrelsen begära skadestånd.

Fem till tio ärenden anmäls varje år i länet.

– Det är många olika typer av skador: schaktning, skogsavverkning eller så är det kanske någon som har sprejat på runstenar eller liknande, säger Sofia Andersson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.