Kraftig polisbevakning under rättegången mot ledarna för Södertäljenätverket 2013. Foto: Arkivbild/TT

Ledare för Södertäljenätverket dömd till tolv års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta ledaren för Södertäljenätverket dömdes till tolv års fängelse för knarksmuggling i Frankrike på tisdagen.

Mannen som kallas ”Gudfadern” var ledare för Södertäljenätverket, det maffialiknande kriminella gäng som varit verksamt i Södertälje under stora delar av 2010-talet och inblandat i olika former av kriminell verksamhet: rån, utpressning, narkotikalangning samt mord.

Greps misstänkt för knarksmuggling

Efter ett omfattande samarbete mellan franska myndigheter och svensk polis greps mannen i en lägenhet i spanska Malaga i mars 2013. Han misstänktes ha varit inblandad i att smuggla in 200 kilo kokain till den franska staden Dunkerque två år tididgare. Samtidigt som han mannen greps pågick rättegången mot de andra ledarna inom nätverket.

Södertäljenätverket

Läs mer: Södertäljenätverkets förre ledare gripen

Efter gripandet fördes han till Frankrike och i januari inleddes rättegången mot honom. På tisdagen dömdes han till tolv års fängelse.

Ska ha smugglat kokain

Samtidigt som rättegången mot de andra ledarna i Södertäljenätverket pågick i mars 2013 greps mannen. I en lägenhet i södra Spanien slog polisen till och han var misstänkt för att ha smugglat in 200 kilo kokain till Dunkerque i Frankrike 2011. Efter gripandet fördes han till Frankrike där han ställdes inför rätta. Rättegången mot honom inleddes i januari och på tisdagen dömdes han till tolv års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södertäljenätverket

Mer i ämnet