Foto: SVT

Här byggs tillfällig bro över Linasundet

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår försvarets stora övning Aurora i Södertälje. Med hjälp av en 100 meter lång aluminiumbro ska tunga militära fordon förflyttas från norr till söder.

Ett femtiotal soldater arbetar på plats för att bygga upp en tillfällig bro mellan Linanäs och Slottsholmen i Södertälje. Under söndagen ska runt 200 fordon ska passera bron som är byggd av aluminium och flyter på vattnet.

Och det är mycket som ska klaffa vid den här typen av övning. Varje gång ett fartyg ska passera måste ett flertal båtar frakta bort brosegmenten och låta dem köra igenom sundet.

Aurora 17

– genom övningen vill man bland annat lära sig problematiken kring den civila båttrafiken och hur man kommer på plats på ett område som är förhållandevis smalt. Sedan ska det ska samordnas med trafik och sjöfart, säger Jonas Frohlund som är major och planeringsansvarig för brobyggarmomentet i Auroraövningen.

Det här är inte första gången som försvaret bygger broar i Södertälje, senaste gången det hände var på 90-talet. Foto: SVT

Återanvänder platsen

Sundet har används tidigare för samma syften. Redan på 90-talet övade militären på att bygga tillfälliga broar just här berättar Jonas Frohlund.

Jonas Frohlund är major och planeringsansvarig för brobyggarmomentet i Auroraövningen. Foto: SVT

Men hur mycket övning är det egentligen att öva här med tanke på att man gjort det tidigare?

– Utmaningen ligger i att det varken är samma soldater eller befäl som var med på den tiden.

Så det är lärorikt?

– Absolut, den här platsen har soldaterna inte övat på förut utan oftast är det på hemmaplan på våra övningsfält som vi övar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aurora 17

Mer i ämnet