Foto: TT

Härbärge öppnas även i år

Uppdaterad
Publicerad

Även i år får Södertälje ett härbärge för EU-migranter. Men till skillnad från förra året kan det behöva drivas helt utan kommunala medel.

I fjol var turerna många kring huruvida Södertäljes första härbärge för EU-migranter skulle få öppnas eller inte. Efter många om och men blev det verklighet, och flera organisationer öppnade härbärget tillsammans med stöd från kommunen.

I år ser läget annorlunda ut.

– Kommunen är inte med på det i år, de hänvisar till en riks-utredning som inte är klar än, säger Anders Färjsjö från Frälsningsarmén som var en av samordnarna förra året.

Kyrkan tar över

Men projektet läggs inte ner. Istället tar Svenska kyrkan i Södertälje över, och öppnar nu härbärget själva.

Eva Johansson är diakon och har varit en av de drivande personerna i årets härbärge. Hon tycker att det är viktigt att verksamheten får fortsätta även denna vinter.

– Människorna som finns här hos oss, de omfattas inte av hela systemet. De sover utomhus – och det är kallt.

Liknande verksamhet

Precis som förra året kommer årets härbärge ha tio sovplatser.

– Det täcker inte hela behovet, men det är bättre med tio platser än inga platser, säger Eva Johansson.

Man kommer även erbjuda mat. Däremot kommer inte gästerna själva få laga maten.

– I fjol hade vi problem med brandlarm som gick igång. I år kommer vi i stället ha färdigmat, säger Eva Johansson.

En till sak som blir annorlunda är att man i år kommer hålla till i samma lokaler hela tiden. Förra året växlade man mellan Pingstkyrkans och Svenska kyrkans lokaler.

Fler volontärer

Ett av de stora problemen förra året var att man inte fick ihop tillräckligt många volontärer. Men i år ser det bättre ut.

– Vi har i alla fall 60 personer på mejllistan. Många av de som arbetade förra året har längtat efter att komma igång igen, säger Eva Johansson.

Har sökt pengar

Förra året fick man 150.000 kronor av kommunen, som bland annat gick till material som madrasser och täcken. Men även för att kunna arvodera tolkar. I år är bidragssiffran från kommunen noll, än så länge.

– Jag har faktiskt just sökt pengar från kommunen, vi får se om vi får dem, säger Eva Johansson.

Vad händer om ni inte får pengarna?

– Får vi inte det så får vi ha tolk mer sällan, och hålla igen på kostnaderna så gott det går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.