Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många föräldrar ger en första mobil till sina barn tidigare än vad de egentligen finner lämpligt – på grund av social stress. Hör hur Södertäljefamiljen resonerar i videon. Foto: Moa Bergman/SVT

Hör familjen i Södertälje om den första mobilen: ”Följde sociala normen”

Uppdaterad
Publicerad

Många föräldrar ger sina barn en mobil tidigare än vad de tycker är en lämplig ålder. Nioåriga Ines har fått en egen medan ett år yngre Elsa är utan, hör familjens tankar om utmaningen med att ha egen mobil och var gränserna går.

– Lite avundsjuk är jag, säger åttaåriga Elsa som inte har en egen mobil än.

Enligt undersökningen ”Barn och internet” från Internetstiftelsen ger många föräldrar sina barn en mobiltelefon tidigare än vad de egentligen tycker är en lämplig ålder.

Den optimala åldern för att få en första mobil är 10 år, enligt undersökningen.

Första mobilen i åttaårsåldern

Men många får alltså en mobil tidigare än så. Redan i lågstadiet har de flesta barnen en egen mobil, den vanligaste åldern är runt åtta år, enligt socionomen Henrik Pallin som är expert på unga och internet.

– Till en början kan man ju faktiskt ha mobilen i ett gemensamt utrymme. Och bara använda den när en vuxen sitter bredvid, säger Henrik Pallin.

Starta videon ovan för att höra hur familjen Olheim i Södertälje resonerar kring mobiler och vilka regler de har.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
LISTA: Experten och socionomen Henrik Pallin ger tre tips på hur föräldrar kan tänka kring barnens första mobiltelefon. Foto: Moa Bergman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.