Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Stridsberg och Lars Greger (MP) bjuder på en guidad tur av den pågående utbyggnaden av Järnas kulturhus Futurum. I höst öppnas dörrarna. Foto: Moa Bergman/SVT

Husbyggen i trä växande trend för klimatet – här tar kulturhuset Futurum form

Publicerad

Trenden att bygga med trä istället för betong och stål blir allt mer tydlig, även i Stockholmsområdet. I Järna hakar man på trenden när kulturhuset Futurum byggs ut.

– Det känns kul att vara en del av förändringen, säger Lars Greger (MP), ordförande för Telge Fastigheter.

Sedan 2022 klimatdeklarerar byggherrar till Boverket. Det innebär att material ska jämföras ur klimatsynpunkt och nu har dessa redovisningarna börjat trilla in.

– Syftet med klimatdeklarationer är att minska klimatavtrycket när byggnader uppförs och att öka medvetenheten inom byggbranschen, säger Oscar Kask, utredare på Boverket.

Enligt deras klimatdatabas är just trä ett av de material som har ett generellt lägre klimatavtryck per kilo än många andra material. Och det finns även fler fördelar menar man.

– I de nuvarande klimatdeklarationerna räknas dessutom inte koldioxid som bundits i trädet när det växt. Skulle man göra det kan vi till och med få klimatpositiva byggnader, säger Susanne Rudenstam, kanslichef på Sveriges Träbyggnadskansli.

Risker med att välja trä

Bland de baksidor som finns med att välja trä hör främst fukt och brand. Men risken för fuktskador är en planeringsfråga, och brandrisken är inte större bara för att det är byggt med trä, menar Tobias Stridsberg, projektchef på Telge Fastigheter.

– Trä kan ju brinna, det kan inte betong. Men det ska väldigt mycket till för att en homogen stomme, som de vi använder, ska börja brinna. Finns det ändå en risk får man klä in det i ett brandtåligt material, säger han.

”Fler vill bygga i trä”

– Det finns allt fler som nu vill bygga i trä, och det är ju för att fördelarna är fler än nackdelarna, menar Lars Greger (MP), ordförande för Telge Fastigheter.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.