Utbildningen vänder sig till personer som tränar killar och män. Foto: Futebol dá força.

”Ledaren har stor påverkan på attityderna i den grupp de leder”

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsledare ska få unga killar att må bättre och i förlängningen förebygga våld. Det är syftet med en ny utbildning som drog igång i Södertälje i helgen.

Organisationen Futebol dá força har sedan 2012 arbetat med att utbilda ledare som med fotbollens hjälp ska stärka tjejers självförtroende. Nu vill de även nå killar.

– Vi började med tjejer eftersom de inte brukar prioriteras i idrottssammanhang. Under resans gång har vi sett stort behov av att också jobba med killars välmående, säger verksamhetsledaren Ida Wahlström.

Utbildas i Södertälje

Futebol dá força har under helgen haft kickoff för en ny idrottsledarutbildning här i Södertälje. Utbildningen vänder sig till personer som tränar killar. Syftet är att stärka killars självförtroende och i samma veva rucka på deras bilder av en hur en man ska vara.

– Idealet är att man ska vara stor, stark och tuff. Gärna lösa problem genom att ta tydlig ställning, kanske med våld, säger Ida Wahlström. De här idealen begränsar unga killar i deras välmående och i förlängningen också unga tjejers välmående. Män står till exempel för 98 procent av sexualbrotten.

”Enorm potential att förändra”

Det är stora förändringar ni vill se – hur stor skillnad kan en sådan här utbildning göra?

– Väldigt stor skillnad tror jag, säger Ida Wahlström. Varje individ tränar 10-30 killar eller män som de träffar flera gånger i veckan året om. Det finns en enorm potential att förändra beteendet hos idrottsutövarna.

Hur mycket kan en tränare påverka en ung människas världsbild?

– Mycket. Det är något vi ser hela tiden från de länder där vi är verksamma, och forskning visar detsamma. Ledaren har stor påverkan på attityderna i den grupp som de leder. Vi har riktigt gott underlag för att bedriva förändringsarbete på det här viset, säger Ida Wahlström.

Reflektion och samtal

Verksamhetsledaren berättar att helgens kickoff har genererat ”kraftfulla samtal”.

– De sju deltagarna har verkligen ägnat sig åt djup reflektion, det har gått över förväntan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.