Foto: SVT/TT/Pressbild

”Inför hälsoambassadörer i kyrkor och moskéer”

Uppdaterad
Publicerad

Inför hälsoambassadörer i kyrkor, moskéer och lokala föreningar i socioekonomiskt utsatta områden för att nå grupper som är svåra att nå. Det vill Ninos Maraha (L), ledamot i Stockholms läns landsting.

”Ohälsans konsekvenser är allvarligare för de mest utsatta i samhället, i till exempel socioekonomiskt utsatta områden där många har invandrarbakgrund och där det ofta finns betydande integrationsutmaningar”, skriver Södertäljepolitikern Ninos Maraha (L), ledamot i Stockholms läns landsting, i en debattartikel i Dagens samhälle.

Hälsorisker

Han vill införa hälsoambassadörer i socioekonomiskt utsatta områden för att nå ut med information om hälsorisker. Och främst vill han se att hälsoambassadörerna redan bor och verkar i områdena.

– Det är viktigt för att de personerna lättare kan nå ut och därmed skapa förtroende. Det gör också att folk vågar berätta om sin situation, säger Ninos Maraha.

Lyfter Rinkebyprojektet

Han säger att de har tagit inspiration från pilotstudien ”Va me! Tillsammans för ett friskare Södertälje” där arbetsgivare, föreningar och kyrkor mobiliserades.

I debattartikeln lyfts Rinkebyprojektet, ett samarbete mellan landstinget och Stockholm stad, BVC och socialtjänst, som ett positivt exempel. Ett projekt som går ut på att barnfamiljer erbjuds sex hembesök och där målet är att arbeta förbyggande gentemot barn i ett utsatt område.

Familjecentral i Södertälje

Ett liknande projekt kommer inom kort att dra i gång i Södertälje. I stadsdelen Geneta öppnas en familjecentral som också kommer att erbjuda hembesök.

– Ju bättre vi investerar idag, desto bättre förutsättningar för hälsan har vi i framtiden, säger Ninos Maraha.

Vidare lyfter han även de senaste årens stora flyktingmottagande som ännu en anledningen att stimulera ett ökat utbyte mellan vården, ideella föreningar och andra aktörer.

– Nästan hälften av de nyanlända männen röker och ungefär hälften av de nyanlända kvinnorna är överviktiga. Det gäller att nå ut till dem med hälsoinformation genom att prata på deras språk och aproacha på rätt sätt.

”Hälsoambassadörer kan exempelvis sprida information om hur hälso- och sjukvårdssystemet fungerar och hur man bäst förebygger sjukdomar, och även adressera känsliga frågor som aga, hedersvåld och könsstympning”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.