Södertälje katthem önskar lag på id-märkning av katter. Foto: SVT

Ägare hotar avliva katter om de inte får lämna dem på hem

Uppdaterad
Publicerad

På Katthemmet i Södertälje är det samma visa varje sommar. Djurägare som vill iväg och resa hör av sig för att lämna in sina husdjur.

En del ägare hotar annars med att ha ihjäl sina katter.

Katthemmet i Södertälje har mestadels hand om hemlösa katter som fångas in och får ett hem. Men det stoppar inte djurägare som ändå vill lämna in katterna när semestern närmar sig.

Beställer avlivning

– Ibland har man bokat en sista minuten-resa och då är det väldigt bråttom att bli av med katten. Det kan låta som så att ”jag ska åka bort och kan inte ha katten kvar, om inte ni kan ta den så beställer jag avlivning”, säger Astrid Åkesson som är ordförande på Södertälje katthem.

– En resa behöver ju inte vara så hastigt påkommen. Man bör tänka på att man har en katt att ta hand om också.

Läs mer: Maja lämnades ensam i elva dygn – svalt ihjäl

Värre med sommaren

Även om det här problemet finns året om så höjs kurvan alltid när sommaren kommer. Just Södertälje katthem tar dessutom sällan emot katter som har ett hem.

– Det är naturligtvis sorgligt att vissa aldrig lär sig. Sedan får man nog säga att det har blivit något bättre genom åren. Men vi skulle önska att det går fortare.

En sak som Astrid Åkesson gärna vill se i framtiden är att det blir lag på att id-märka och registrera sina katter.

– Då hade man inte kunnat överge dem lika lätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.