Klimataktion för demokrati och miljö

Uppdaterad
Publicerad

Idag passerar klimatstafetten Run for your life Södertälje – stafettloppet som går genom norra Europa med toppmötet i Paris som mål.

Stafetten, som påbörjas i Kiruna och avslutas i Paris i samband med klimattoppmötet senare i november, uppmärksammas med en festival på Olgas, Hotell Scandic Skogshöjd, i Södertälje under måndagskvällen.

Den springande klimataktionen planeras att passera kommungränsen till Södertälje klockan 17.38. Därefter passeras bland annat Jovisgatan, Nyköpingsvägen och Stortorget innan deltagarna vid åttatiden når Järna.

Lyfter demokratifrågor

Under kvällen blir det musikunderhållning och ett flertal gäster är inbjudna, såsom EU-parlamentarikern Max Andersson (MP), riksdagsledamot Johan Büser (S) och Pia Björstrand från organisationen Klimataktion.

Klimatfestivalen lyfter frågan kring demokrati och miljö i ett samspel, där EU:s medlemsstater, den svenska regeringen och medborgare i EU tillsammans, enligt arrangörerna, har en viktig roll att spela.

Södertäljeprofiler

Sverigekändisar springer vissa sträckor genom Stockholm, Hallunda, Södertälje och Järna. I Södertälje ansluter sig Assyriska fotbollslaget strax före 18.30 på Bergaholmsvägen, för att avsluta på Stortorget en halvtimme senare. Även poeten Daniel Boyacioglu springer, men avslutar precis vid kommungränsen från Stockholm in i Södertälje.

– Jag gör det för miljön! Jag fick frågan om jag ville ställa upp i det här loppet när det passerar Södertälje, och det kändes som en självklarhet, och som ett sätt att manifestera att de här frågorna är så enormt viktiga, kommenterar statsvetaren Jenny Madestam, som deltar under kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.