”Konst som är förankrad i samtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Med blicken på samtid, framtid och dåtid gör Kolonien musik som berör och skapar diskussion. – Att kunna vara flummig är jättenyttigt, men om man förlorar sig i det så får man inte så mycket gjort, säger gitarristen Arvid Rask.

Folkmusik och reggae, fioler och djembetrummor.

Från början kommer de alla från Järna och i flera år bodde de tillsammans i kollektiv, senast i Göteborg.

– Vi har skrivit låtar hemma i köket samtidigt som vi diskar. Kolonien är också en ganska stor diskussionsklubb där man får slipa sina argument, säger gitarristen och sångaren Arvid Rask.

”Utgångpunkt i samtiden”

Men deras musik är inte sakpolitisk, menar han.

– Vi har dock en utgångspunkt i samtiden och i världen. Det skulle kännas irrelevant att hålla på med konst som inte är förankrad i samtiden.

Bandets senaste skiva, ”Drömmarnas land”, kom till under valåret 2014. Då saknade de just drömmar och stora visioner i den politiska debatten.

– Skivan handlar om att våga drömma. Om fred på jorden och en natur fri från gifter. Det är så lätt att man med åren slutar drömma de där barnsliga drömmarna, säger trummisen Mischa Grind.

”Nyttigt att kunna vara flummig”

Visst kan det verka flummigt. Men för Arvid Rask honom har ordet också en annan innebörd.

– För mig är det synonymt med frihet. Att kunna vara flummig är jättenyttigt, men om man förlorar sig i det får man samtidigt inte så mycket gjort.

Nu är siktet inställt på att skriva ny musik. Nyligen flyttade delar av bandet hem till Järna och efter några år där de hunnit med hundratals spelningar väntar nu en turnépaus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.