Vargarna i Sjundareviret dokumenterades i mars tidigare i år.

Länsstyrelsen tillåter vargjakt i Sjundareviret

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Stockholms län har idag beslutat om skyddsjakt i Sjundareviret

Beskedet innebär att en varg får skjutas. Skyddsjakten är tillåten från och med idag fram till 10 juni. Orsaken är att man vill minska risken för att vargarna går till angrepp mot får i området.

– Länsstyrelsen bedömer att det finns en stor risk att fårbesättningarna i skyddsjaktsområdet utsätts för vargangrepp när de nu släpps ut på bete. Länsstyrelsen ser i nuläget inga andra möjliga lösningar för att förhindra allvarlig skada, säger Göran Åström som är miljödirektör på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Ända till länsgränsen

Skyddsjaktsområdet begränsas av länsgränsen i söder och väster, gränsen mellan Södertälje och Nykvarns kommuner i norr, i öster Nykvarnsvägen fram till E4:an samt E4:an till länsgränsen. Naturreservaten Stora Envättern, Vattgruvsmossen, Stora Alsjön, Skogstorp, Grottberget och Moraåns dalgång är undantagna från skyddsjaktsområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet