Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andra trafikanter kan tycka att epatraktorerna är jobbiga och stoppar upp trafik säger Nellie Teppola. Kika in i hennes epa i videon. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Lavinartad ökning av epatraktorer – Nykvarn en samlingspunkt i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm är det län som har minst antal epatraktorer i landet, sett till antalet invånare – men det är inte hela sanningen.

Nykvarn är en kommun av flera där epa-kulturen frodas.

– De äldre säger att vi bara sitter inne, men med epa kan vi som bor på landet göra fler saker, säger Rasmus Andersson, 15 år.

SVT möter ungdomarna under en träff hos praktiska gymnasiet i Nykvarn. Hit får alla komma som har intresset. Man tävlar ofta i en rad kategorier.

Några bilar är av mopedmodell, men de flesta är ombyggda bilar, och går under kategorin epa eller a-traktor. Allt ingår dock i samma epa-kultur, säger ungdomarna vi pratar med.

Antalet epatraktorer har tredubblats i landet på tio år. I Stockholms län är ökningen ännu större, enligt Transportstyrelsen.

Norrtälje, Nykvarn och Danderyd i topp

I Nykvarn finns sex registrerade epatraktorer per 1 000 invånare. Det är delad andraplats (med Danderyd) i länet. Samtidigt är det epa-tätt även i Järna och Enhörna, som angränsar till Nykvarn, vilket skapar ett lokalt kluster med ombyggda bilar.

Flest registrerade epatraktorer finns i Norrtälje kommun.

Hör ungdomarna i klippet om de vanligaste fördomarna man möter.

A-traktor eller epa?

2014 fanns det 17 486 registrerade epatraktorer i landet, varav 962 i Stockholms län. 2023 var siffran 55 855 i landet och 3 742 i Stockholm, enligt Trafikanalys.

A-traktor är ett motordrivet fordon som består av en ombyggd bil och ska vara utrustad med kopplingsanordning. A-traktorn kallas oftast epa.

Nyregistrering av epatraktorer upphörde år 1975 och ersattes då fullt ut av a-traktorer. Men många säger fortfarande epa.

A-traktorns hastighet är högst 30 km/tim på horisontell väg.

Det är inte lätt att hålla begreppen rätt. A-traktor och ”traktor a” är nämligen inte samma sak. Den sistnämnda är en långsamtgående traktor, i exempelvis jordbruk.

Källa: transportstyrelsen.se och trafa.se/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.