Asylsökande ställer ut i Nykvarn: ”Målningen ger mig ett inre lugn”

Uppdaterad
Publicerad

Över 25.000 ensamkommande barn och ungdomar i Sverige väntar just nu på besked om uppehållstillstånd. En väntan som kan bli tuff. Men för Ali Ahmad i Nykvarn passerar dagarna lättare sedan han fattade tag i penseln.

– Den här tavlan föreställer prästgården där jag bor. Den är jättefin, säger Ali Ahmad och pekar på en gul byggnad på väggen.

Han är en av nio ungdomar på boendet för ensamkommande på Turinge prästgård som nu ställer ut sina alster på ett kafé i Nykvarns centrum. Ali Ahmad är den som har bidragit med flest tavlor.

– Jag gillar att måla. Särskilt blommor och porträtt av människor, säger han.

Konsten dragkrok för integration

Penslarna och färgburkarna har kommit in i Ali Ahmads liv via Soud Habbi som är stödbiträde på boendet. Han är själv konstnär och och upplevde att han hade stor glädje av sitt intresse för måleri när han kom till Sverige. 

– Konsten hjälper ungdomarna med både språket och att komma in i samhället, säger Soud Habbi.

Utställningen ”Fönster mot Sverige” är ett samarbete mellan flyktingboendet, kommunen och Svenska kyrkan.

Moaad Alazabi, som nyligen kommit hit från Libyen och som också bidragit med tavlor till utställningen, uppskattar Nykvarn.

– Nykvarn är ett litet och lugnt samhälle. Här finns inga problem, och inget IS. Och det är vackert här, hela Sverige är vackert, säger Moaad Alazabi.

Penseln ger tillfällig frid

Tillsammans med över 25.000 andra ensamkommande barn och ungdomar väntar Moaad Alazabi och Ali Ahmad på besked om uppehållstillstånd.

Handläggningstiden är på i snitt 300 dagar. En väntan som kan vara tuff att hantera.

Och de nya buden om afghaner i Sverige oroar Ali Ahmad.

– Jag vet inte om jag får stanna här eller inte. Den afghanska presidenten har skrivit på ett avtal om att skicka många afghaner tillbaka till Afghanistan, säger han.

”Glömmer sina problem”

Men målarstunderna har visat sig ge killarna en paus från grubblerierna.

– Målningen ger mig att inre lugn. Att måla är för mig ett sätt att rensa hjärnan från andra tankar och sysselsätta den med det jag tycker om, säger Ali Ahmad.

Mooad Alazabi upplever samma sak.

– Man kommer in i en annan värld och glömmer sina problem när man målar, säger han.

”Kan bidra med något positivt”

Utställningen är till ända den 4 november men skapandet kommer att fortsätta.

– Jag vill fortsätta måla, säger Ali Ahmad. Jag mår bra och blir glad av det.

Initiativtagaren Soud Habbi ser samma mönster hos alla ungdomar som nyligen blivit konstnärer.

– När de här ungdomarna målar, mår de bättre och de inser att de kan bidra med något positivt i det här nya samhället. Det är stärkande för dem, säger Soud Habbi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.