Foto: SVT Design

Tingsrätten ogillar åtalet om terroristresa

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kom domen mot den 25-åriga man som misstänktes ha försökt åka till Syrien och strida med terrorrörelsen Jabhat al-Nusra. Åtalet ogillas av tingsrätten på grund av att det inte kan uteslutas att mannen planerat att resa til Syrien för hjälparbete.

Mannen som är hemmahörande i Södertälje stoppades på Arlanda den 13 april.  I hans bagage hittades bland annat hölster och skyddsväst.

Attunda tingsrätt menar att den finns bevisning som tyder på att mannen skulle resa till Syrien för att ansluta sig till terrorrörelsen al-Nusra men att det inte är ställt bortom rimligt tvivel att syftet har varit det som åklagaren påstått. Åtalet ogillas därför.

Södertäljebo inför rätta för terrorresa

Motstridiga uppgifter om syftet

Internetsökningar som åklagaren använt som bevisning tyder på att 25-åringen haft för syfte att strida med den terroriststämplade rörelsen. Men samtidigt finns det motstridiga sökningar i hans historik som tvärtom tyder på att mannen hade för avsikt att åka till Syrien för att hjälpa människor i nöd.

Läs även: Bakgrunden till fallet med terrorresenären

– Även om åklagaren hade lyckats styrka sitt påstående om syftet med resan är det alltså inte säkert att detta hade lett till en fällande dom, säger rådmannen Thomas Ericsson i en kommentar.

Den åtalade mannen släpptes på fri fot när tingsrättsförhandlingarna var över.

Ny lag testas

Den nya lagen om förbud mot terrorresor började gälla den 1 april. Enligt lagen är det numera straffbart att resa, eller påbörja en resa, med avsikt att begå eller förbereda särskilt allvarlig brottslighet. Åtalet vid Attunda tingsrätt var första gången som lagen testas i praktiken.

– Det är bra att den nya lagstiftningen prövas. Åklagaren hade säkert hoppats på ett annat utfall, men det viktiga är att vi får fler fall och flera prövningar, säger Daniel Norlander, vid Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södertäljebo inför rätta för terrorresa

Mer i ämnet