I ett hundra år gammalt sädesmagasin i Järna finns Ekobanken. Det har snart gått två decennier sedan banken, som enligt grundarna vill bidra till en bättre värld, slog upp portarna.
– Pengar är ett väldigt kraftfullt instrument, säger Ekobankens vd Annika Laurén. Precis som politik är också pengar ett kraftfullt instrument för att utveckla sin vilja.
Hållbara bankkunder
Ekobanken ägs av medlemmarna och lånar bara ut pengar till företag som, enligt bankens bedömning, jobbar på ett hållbart sätt.
– Vi ville skapa en bank som var transparent där man kunde veta vad pengarna gör, säger Annika Laurén.
Nyligen kom Fair Finance Guide med en rapport som gick igenom de svenska bankerna ur ett hållbarhetsperspektiv. Bland kriterierna fanns till exempel hänsyn till mänskliga rättigheter och klimatförändringar. Medan Ekobanken uppfyllde 92 procent av granskningskriterierna och storbankerna landade på i genomsnitt 33 procent.
”Inte gjort i en handvändning”
Den hållbara omställningen kan ta tid för de större bankerna.
– Det är inte gjort i en handvändning, säger Swedbanks hållbarhetschef Amanda Jackson. Vi producerar ju inte varor utan vi jobbar ju via våra kunder.
Strategin är att påverka kunderna i rätt riktning.
– Vi utesluter till exempel kärnvapen och klusterbomber, men vi vill ju vara med och påverka så att istället för att lämna de kunder som har saker de behöver ta tag i så vill vi påverka dem till en förändring, säger Amanda Jackson på Swedbank.
En liten spelare
Trots det ökade intresset för hållbarhetsfrågor är Järnabanken en liten aktör på bankarenan. Storbankerna i Sverige har alla minst en miljon kunder och Ekobanken 5.000 kunder.
Varför går det trögt?
– Man gör som alltid har gjort, säger Pia Spörndly som är kund hos Ekobanken. Man använder samma bank som föräldrarna och man äter den mat som man traditionellt har ätit hemma hos sig själv, säger hon.
Något annat som kan stå i vägen är faktumet att Ekobanken har en av marknandens dyraste bolån.
Idégrytan Järna
Varför har en etisk bank öppnat just i Järna?
– Järna är ju en idégryta på alla möjliga områden, säger Annika Laurén. Här uppstår det väldigt mycket, säger hon.
En gång i tiden fördes ekologisk odling till Sverige via Järna.
”Ett gryende medvetande”
Nu är det medvetenheten kring pengars roll i en hållbar framtid som är på ingång på allvar menar Ekobankens vd.
– På åttio- och nittiotalen var man lite nördig fortfarande när man tyckte att ekologiskt var viktigt, säger Annika Laurén. Men så är det ju inte längre. Däremot att det här har att göra med pengar och kapital, det är verkligen ett alldeles gryende medvetande. Och många har inte sett sambandet än, men det kommer ju.