En man placerades i en kal cell i två veckor på anstalten Hall, strax utanför Södertälje, på grund av platsbrist. Nu får anstalten kritik av JO. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Platsbrist på Hall – man sattes i isoleringscell i minst en vecka

Publicerad

En man skulle avtjäna två kortare fängelsestraff utan restriktioner, men blev istället placerad i en isoleringscell i minst en vecka. Nu får anstalten Hall i Södertälje kritik av Justitieombudsmannen.

Det var i mars förra året som mannen skulle avtjäna sina straff och hamnade i ett isoleringsrum. Cellen har normalt bara en madrass på golvet, till skillnad från andra rum som bland annat har stol, bord, säng, spegel och skåp eller hylla.

Mannen fick förklaringen från de anställda att det var brist på ordinarie rum och att han snart skulle flyttas till anstalten i Västervik Norra. Transporten sköts dock upp i flera omgångar. Enligt anmälaren ska han ha varit i cellen i två veckor, medan JO slår fast att det rört sig om minst en vecka.

Kritik mot bristen på möbler

JO kritiserar anstalten för att de inte har utrustat rummen med fler möbler under tiden som den intagne satt inne i cellen.

I anmälan till JO framgår det också att mannen blev nekad att beställa saker från fängelsekiosken då de inte skulle hinna komma innan han skulle ha transporterats. Detta är dock inget som JO kritiserar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.