Genrebild Foto: TT

Polisen ska kraftsamla – men få vill till Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Öppen narkotikahandel, extremism och stenkastning ska stoppas i Rinkeby, Botkyrka och Södertälje genom ”Initiativ mareld”. 45 nya poliser och civilanställda skulle rekryteras till Södertälje, men just nu finns det bara fyra nya.

För att motverka otrygghet och kriminalitet i några av Stockholms mest utsatta områden har polisen dragit igång ”Initiativ mareld”. Tanken är att flera hundra poliser och civilanställda ska arbeta med initiativet i områdena. Men det har varit svårt att rekrytera personal just till Södertälje.

– Det har faktiskt varit lättare till Rinkeby och Botkyrka. Den främsta anledningen är att många har närmare till Rinkeby och tycker det är långt till Södertälje, säger Gunnar Appelgren, som är samordnare för initiativet.

För närvarande är det bara fyra personer av totalt 45 som har förstärkt Södertälje.

– Rekryteringsproblemen innebär att vi inte kan ta tag i den kriminalitet som finns på gator och torg och den strukturella kriminaliteten lika snabbt, säger Gunnar Appelgren.

– Det är bedrövligt, eftersom Södertälje faktiskt är ett särskilt prioriterat område. Samtidigt är det svårt att rekrytera överallt, eftersom det är ont om folk, säger Carina Bäck, ordförande i Polisförbundet i förbundsområde syd. 

Vad händer nu?

– Under hela nästa år ska vi rekrytera. Men att det är svårt att få hit poliser är ingen chock. Vi hoppas på särskilda lönemedel, eftersom det kostar mer att pendla, säger Gunnar Appelgren.

– Vi är för få och då klarar man inte av det uppdrag som vi ska. Från fackets sida påtalar vi det här hela tiden och att vi måste behålla den personal vi har och få tillbaka de som har slutat, säger Carina Bäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.