Räddningstjänsten vid bilvraket. Foto: TT-bild

Popbands dödskrasch kan förbli olöst

Uppdaterad
Publicerad

Olyckan i Södertälje, där brittiska bandet Viola Beach omkom, kan förbli ett mysterium.

Polisen har inga entydiga svar – och bilens svarta låda kan bli omöjlig att analysera efter en kortslutning.

Resultaten från den tekniska undersökningen av bilen väntas snart, men polisen har inga stora förhoppningar om att få en klar bild av vad som orsakade olyckan på motorvägsbron. Popbandets fyra medlemmar och dess manager dödades.

– Vad jag kan se finns det ingenting i dagsläget som kan ge ett absolut svar, säger förundersökningsledaren Lars Berglund.

Motorvägsbron i Södertälje

Körde genom bommarna

Bilen körde igenom två bommar innan den kolliderade med den öppna bilbron och rasade ner i kanalen.

Polisen misstänker att föraren kan ha slagits medvetslös. Man utreder också om bilens system har hängt sig så att bilen fortsatt gasa. Svaret kan finnas i bilens svarta låda.

– Den har legat i vattnet och kortslutits. Det är inte säkert att det går att få ut någon information ur den, säger Lars Berglund.

Snabbare insats hade inte räddat liv

Efter olyckan inkom två larmsamtal om att bommen var trasig, men övervakningskamerorna visade ingenting ovanligt. Först efter ett tredje samtal, 39 minuter efter kraschen, ryckte polisen ut. Men en snabbare insats hade inte räddat några liv, enligt polisen.

– De har troligtvis dött ögonblickligen i samband med kollisionen med bron, säger Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motorvägsbron i Södertälje

Mer i ämnet