Foto: Linda Asmar/SVT

Räddningstjänsten: ”Det ska inte hända igen”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att både polis och räddningstjänst fanns på plats var det ingen som såg den döda kroppen i bilen som brann i Fornhöjden i fredags natt. Räddningstjänsten är i dag självkritisk.

– Vi har uppmärksammat alla på att vara mycket noggrannare när man går igenom ett fordon efter släckning, säger Lars-Göran Uddholm, brandchef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Enligt räddningstjänsten följde man de rutiner finns vid insatsen i fredags.

– Rutinen vi har när vi lämnar en brandplats är att bedöma platsen så att det inte är någon fara. I sådana här fall ingår naturligtvis att kolla om det finns någon i bilen. Det har man också gjort här, men av någon anledning har man missat kroppen, säger Lars-Göran Uddholm, brandchef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

”Måste vara mer noggranna”

Han pekar samtidigt på försvårande omständigheter.

– En bil som brunnit är varm och på grund av vattenångor råder inte fri sikt. Det gör att vi måste vara mer noggranna i de här fallen.

Lars-Göran Uddholm säger också att branden redan kulminerat och börjat avta vid tidpunkten då räddningstjänsten kom till platsen och att det då var uteslutet att kunna rädda någon.

”Inte nonchalanta”

Men att många bilbränder i Södertälje skulle gjort att räddningstjänsten hanterar släckningsuppdragen slentrianmässigt är en bild Lars-Göran Uddholm inte känner igen.

– Det vill jag bestämt förneka, även om det brinner många bilar i Södertälje så är vi inte nonchalanta – tvärtom.

Arbetet med att identifiera den döde mannen pågår på Rättsmedicinalverket i Solna – inget lätt arbete eftersom kroppen är svårt bränd. Bilen som brann är registrerad på en adress i södra Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.