Foto: SVT

Rekordskörd av trendiga grönkålen i Lina hage

Uppdaterad
Publicerad

Grönkålen har kanske alltid varit ett självklart inslag intill skinkan och sillen på julbordet. Men på senare år har grönsaken blivit trendig – och det märks inte minst i Lina hage där skörden varit rekordstor i år.

Det spelar ingen roll om det är sol, snö eller regn – grönkålen tål alla väderlekar och har en lång skördetid. På Trädgårn i Lina Hage skördade man den första grönkålen runt midsommar – och man räknar med att hålla på ända fram till och med februari.

– Det har varit ett fantastiskt grönkålsår, vi har fått en fin skörd hela året, säger trädgårdsodlaren Ulf Engström.

Rekordskörd

Han berättar att de i år har skördat sju ton grönkål, en succé tack vare klimatet.

–  Förra året låg vi på ungefär fyra ton så det här är rekord för oss. Det är tack vare värmen och att det inte har varit för mycket nederbörd, säger han.

Även intresset för grönsaken har ökat markant. Grönkålen med dess superegenskaper som c-vitamin- och – kalciumboostare, har nått en bredare publik. Och nu väljs den året runt av många, inte bara till julbordet.

– Jag tror det främst beror på att medvetenheten om att den är en riktig nyttoväxt och att den har mycket antioxidanter. Och det är god, säger Ulf Engström och tipsar om hemmagjord grönkålschip.

”Kallt om fingrarna”

När SVT är på besök har det regnat en hel del. Men bara några dagar tidigare var landskapet snöklätt.

– Då var det riktigt kallt om fingrarna, säger han och skrattar.

Är det någon skillnad i smaken när man skördar nu jämfört med under sommaren?

– På sommaren har grönkålen mycket mera saftspänd och lite skarpare smak. Nu när den har frusit en eller två gånger så är den mycket sötare. Minusgraderna har trängt ut vätskan och vi har fått mer av sötma smaken att kännas. Det gör att den är godare att äta som den är, säger trädgårdsodlaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.