Julstämning och ryttaren Vendela Lindestam under Södertäljehoppet 2016. ”Vi har gått bananas med julpynt”, säger ridklubbens Jenny Andersson. Foto: Södertälje RK/Bo Bennergård.

Ridcup med julkänsla slog rekord

Uppdaterad
Publicerad

Ridtävlingen Södertäljehoppet 2016 lockade i år fler ryttare än tidigare. – Det här är en bra tid på året och ryttarna uppskattade jultemat, säger Södertälje ridklubbs ordförande Jenny Andersson som hoppas att Södertälje ska etableras som ridtävlingsstad.

Under söndagen avslutades ridcupen Södertäljehoppet 2016 efter tävlingar i fyra dagar i Södertälje. Närmare 400 hästar och 240 ryttare har tävlat i de olika grenarna i ridtävlingen som går av stapeln för femte året i rad.

Julfest med häst

Nytt för i år var jultemat.

– Tidigare har Södertäljehoppet ägt rum i oktober, men nu när det blev i december passade det fint med pepparkakor, julmusik och pynt, säger Jenny Andersson, ordförande för Södertälje ridklubb och tävlingsledare.

Och förutom att de deltagande ryttarna uppskattade julkänslan visade sig de här dagarna i december vara gynnsamma även på ett annat sätt.

– Jag tror det var därför vi hade fullt i alla klasser och till och med kö till att tävla i år, säger Jenny Andersson. I oktober är det flera andra ridtävlingar, men vid den här tiden är det bara Södertäljehoppet som äger rum.

Södertälje – nytt Falsterbo

Tävlingen lockade fler ryttare än tidigare och Södertälje ridklubb hoppas kunna etablera Södertälje som ett varumärke inom ridsport. ”Ungefär som Falsterbo har gjort med Falsterbo horse show.”

– Vi är en stor klubb, med över 900 medlemmar och jobbar bra tillsammans så vi har goda förutsättningar att kunna arrangera riktigt bra tävlingar, säger Jenny Andersson.

Såväl parkeringsvakterna på tävlingen som de som mockar hos hästarna arbetar ideellt.

– Då gäller det att ha engagemang och god gemenskap i klubben, och det har vi, säger ridklubbens ordförande.

Framtida folkfest

Förutom att locka fler ryttare till tävlingarna är förhoppningen att de ska dra mer publik.

– Vi hoppas att man kan komma hit och kolla på samma sätt som man går på hockeymatch. Att det blir en folkfest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.