Boel Godner (S) och Marita Lärnestad (M). Foto: SVT

Färre p-platser vid nya hus

Uppdaterad
Publicerad

Kompromiss över partigränserna om den nya parkeringspolitiken: Det blir färre p-platser vid nya bostadshus men gratis att parkera i centrum på söndagar. Alla är överens men C är minst nöjt.

Idag presenterades parkeringsstrategin. Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) var först ut av sju gruppledare och skämtade om sina ”allianskompisar”:

– I alla fall idag är de det. Så jag är nöjd. Vi passerar snart 100.000 invånare i Södertälje och det är också viktigt att vi anpassar oss till att bli en större stad. Parkeringstalet på 0,7 platser är en bra siffra, det kommer funka och är modernt.

Sedan var det dags för allianskompisen Marita Lärnestad (M):

– Ibland når man inte ända fram, utan man får ta lite och ge lite. Jag tror att vi har landat i något där alla känner att man har fått någonting. Vi har haft bra diskussioner och parkeringstalet är acceptabelt.

Hanna Klingborg (MP) ser att Södertälje kan bli en grön stad i framtiden:

– Med en växande stad ställs nya krav på hållbart resande. Vi vill minska bilismen och ser fram emot möjligheterna att göra Södertälje till en cykelstad.

Staffan Norberg (V) kunde nästan inte vara mer nöjd:

– Det här står väldigt nära det vi vill i vårt parti. Att prova det här med gratis bussar och kanske ha avgiftsfritt vissa dagar på året är spännande. Jag och mitt parti står bakom det här.

Mats Siljebrand (L) gillade att man lyckats ro strategin i hamn trots blockgränsen:

– Det ger en bra signal om att vi kan visa enhet. 0,7 är en hållbar siffra och är en rimlig avvägning. Dessutom är vi närmare ett nytt parkeringshus vid Tom Tits.

Ökad trygghet var prioriterat, menade David Winerdal (KD):

– Stan upplevs som tryggare om den lever större delar av dygnet, och det ska vara enkelt att ta sig till centrum. Det här är helt klart en bra bit på vägen.

Tage Gripenstam (C) var nöjd men kan ha varit den som var minst nöjd:

– 0,7 är... okej. Bilägandet ökar och då ska det vara ordentligt med parkeringar också. Vi vill slippa det kaos av bilar som använder gatuutrymmet, som i Sundbyberg. Sedan har Centern jobbat länge för cykelparkeringar och cykelbanor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.